Együttműködési megállapodás keretein belül a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet fogvatartottai a Gyulai Evangélikus Egyházközösség templomában és közvetlen környezetében tevékenykedtek.

Fotó: Békés Megyei Bv. IntézetA gyulai Békés Megyei Bv. Intézet továbbra is teret kíván adni annak a törekvésnek, amelynek lényege, hogy az intézet néhány lakója lehetőséget kapjon rá, hogy valamelyest jóvátegye bűneit. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az az együttműködés, amelnyek keretein belül május 21-én fél tucat fogvatartott az evangélikus egyházközösség templomában, közösségi helyiségében, valamint kerthelyiségében önként vállalt segítségnyújtás részeként házkörüli teendőket, kertgondozást és állagmegóvási munkálatokat végzett. A résztvevő fogvatartottak ezzel szeretnék bebizonyítani, hogy megbánták hibájukat, és vissza szeretnének illeszkedni a civil társadalomba.

Fotó: Békés Megyei Bv. Intézet

Hafenscher Csaba Zoltán bv. ezredes, intézetünk parancsnoka elmondta, hogy ez egyfajta segélykérés is, amelyet a társadalomnak mindenképpen meg kell értenie: félre kell tennünk a sztereotip beidegződéseket, és legalább az esélyt meg kell adnunk az intézetből kikerült embereknek. Továbbá azt is hozzátette, hogy az együttműködés részeként az evangélikus egyház lelkésznője rengeteg területen segíti az intézet munkáját, rendszeresen látogatásokat tesz a börtönben, hitéleti csoportfoglalkozásokat tart a fogvatartottak számára.Fotó: Békés Megyei Bv. Intézet

A munkálatokban résztvevő egyik fogvatartott, bár nevét és arcát nem vállalta, de elmondta, hogy a kezdeményezést nagyon fontosnak és jónak találja, mert ezek is segíthetnek lerombolni azt a téves és negatív képet, amely a társadalomban mind a mai napig jelen van, és ami szerint a börtön falain belül a fogvatartottak nem csinálnak semmit, csak tévéznek, esznek, és jól tartják őket.

Fotó: Békés Megyei Bv. Intézet

A továbbiakban intézetünk más szervezetekkel is együtt kíván majd működni. A közös munkától pedig azt várjuk, hogy megváltozzon a társadalom megítélése, tehát egy sokkal reálisabb kép alakuljon ki a fogvatartottakról.

Fotó: Békés Megyei Bv. Intézet