A pécsi belváros egyik neoreneszánsz épületében, Magyarország egyik legnépszerűbb festőjének, Csontváry Kosztka Tivadarnak a műveit kiállító múzeumban valósult meg az idei év második felében az elítéltek közösségi jóvátételi programja.

2018. október 8. és 10. között két felnőtt korú és két fiatalkorú elítélt jelentkezett önként a jóvátételi munkára. A Csontváry Múzeum alagsorának felújítása miatt az ott lévő építési törmeléket, hulladékot gyűjtötték össze konténerbe, azért, hogy ezek elszállítását megkönnyítsék a Múzeum számára.

Fotó: Baranya Megyei Bv. Intézet

Jóvátenni annyit jelent, hogy a bűncselekmény elkövetésekor okozott kárt vagy sérelmet az elítélt igyekszik helyreállítani, kompenzálni. A jóvátételnek eme formája nemcsak a Múzeum fenntartóinak nyújt segítséget, hanem közvetett módon a kiállítást látogató embereknek is. A tevékenység tehát sokakat érint. Az elítéltek azért is vállalják az ilyen jellegű munkavégzést, mert a reintegrációs program célja, hogy a közösségi értékekhez, érdekekhez való elkötelezettségükről számot adhatnak, illetve hogy tetteikért tudatosan felelősséget vállalva szeretnék azt jóvátenni, még ha csak szimbolikus módon is, hiszen a sikeres reintegrációhoz , a visszaesés kockázatának csökkentéséhez ez a magatartásforma elengedhetetlen.

Fotó: Baranya Megyei Bv. Intézet

A Janus Pannonius Múzeumban nyílt meg a magyar festészet talán legkülönösebb egyéniségének, Csontváry Kosztka Tivadarnak (1853-1919) kiállítása. A jóvátételi munkában résztvevők számára a Múzeum Igazgatósága lehetőséget adott arra, hogy meglátogathassák a gyűjteményt.

Fotó: Baranya Megyei Bv. intézet

Fotó: Baranya Megyei Bv. Intézet