Jóvátételi program keretein belül kapott biztonságot adó gumiszőnyeget a márianosztrai Kistücsök Óvoda gyermekközössége.

A fogvatartottak munkáltatására alapított állami tulajdonú Nostra Kft. biztosította a gumilapok helyének kialakítását és lerakását, üzleti partnere pedig felajánlotta a szükséges mennyiségű, fogvatartottak által gyártott kb. 25 négyzetméternyi gumilapot.

A Frankó Rubber Technology Kft. egy több évtizedes tapasztalattal rendelkező gumiipari vállalkozás. A cég a Nostra Kft-vel karöltve egy éve kezdte meg a gyártást a Márianosztrai Fegyház és Börtön területén. A fogvatartottak folyamatosan három műszakban dolgoznak, műszakonként 4-5 fő gyártja a gumilapokat. A cég termékskálája igen széleskörű: a játszótéri gumilapok, sportpálya burkolatok, istállóburkolatok, vasúti rezgéscsillapító elemek gyártása mellett mezőgazdasági és ipari gumialkatrészek gyártásával is foglalkozik. Élen jár a gumiipari fejlesztésekben mind vulkanizált, mind újrahasznosított termékek területén.

Forrás: Nostra Kft.

A lapok helyének kialakításával és lerakásával járó munkát az arra jelentkező fogvatartottak önként, térítés nélkül vállalták. A jóvátételi munka a büntetés-végrehajtás keretein belül gyakran alkalmazott módszer a fogvatartottak felelősségvállalásának, tenni akarásának fejlesztésére. A jóvátételben részt vevő fogvatartottak a gumilapok gyártásában dolgoznak. Láthatják, hogyan lesz a gumi granulátumból hasznos gumiszőnyeg. Szabadidejükben pedig hozzáadott munkájukat tudták a társadalom egy kis részének jelképes szolgálatába állítani.

Forrás: Nostra Kft.

A kész gumiszőnyeget Frank Tibor ny. bv. vezérőrnagy, a Nostra Kft. ügyvezető igazgatója adja át Kiss László polgármesternek

A magyar börtönökben jogszabály írja elő, hogy a munkaképes fogvatartottnak dolgoznia kell. Munkájukért törvényben meghatározott munkadíjat kapnak, melyet tartozásaik levonása után felhasználhatnak, vagy akár családjuknak is kiküldhetnek.

A hír a www.hidlap.hu oldalon is megjelent.