Jóvátételként egyedülálló programot kezdeményezett a Váci Fegyház és Börtön néhány lakója. Sajátos drogprevenciós stratégiát dolgoztak ki, amely célzottan a diákok felé irányul és nem csupán a megelőzésen alapul.

A fiatalok körében divatként használt „dizájner” és egyéb drogok használata sarkallta arra a Váci Fegyház és Börtönben büntetését töltő 8 fogvatartottat arra, hogy saját tapasztalataikat megosztva beszéljenek a kezdetekről, a lecsúszásról és a terveikről.

Forrás: Váci Fegyház és Börtön

A prevenciós program nem csupán abban különbözik a civil életben szervezett programoktól, hogy fogvatartottak számolnak be a kábítószerrel való kapcsolatukról és annak romboló hatásairól, hanem abban is, hogy előadásuk komplex és interaktív, valamint hitelesek.

Forrás: Váci Fegyház és Börtön

Jóvátételi program keretén belül vállalkoztak arra, hogy szembenézzenek saját múltjukkal és megosszák azt a középiskolásokkal. A 16-18 év közötti fiatalokkal való személyes találkozás mindkét fél számára hasznos tapasztalatokat ad.

 Az őszinte, olykor nyers és meghökkentően őszinte beszámolók, a droggal való találkozás, a levont konzekvenciák mind hozzásegítenek ahhoz a speciális légkör kialakításához, amelyet átérezhettek a jelenlévők.

Forrás: Váci Fegyház és Börtön

A bűnmegelőző látogatás keretén belül az érdeklődők tájékoztatást kapnak az intézetben folyó munkálatokról, a fogvatartottak napirendjéről, sőt, zárkalátogatásra is lehetőség nyílik. Mindezeket követően mintegy 35 perces beszámolót kapnak a fogvatartottaktól a kezdetekről, az életükről, az átélt pokolról, a lehetőségekről, az elmúlásról és a terveikről. Ezután a diákok feltehetik kérdéseiket a kábítószerekkel, a börtönélettel kapcsolatban. A havonta megrendezendő programot követően a diákok házi dolgozat keretében dolgozzák fel a látottakat, hallottakat, amely a büntetés-végrehajtás szakemberei részére is hasznos visszajelzésekkel szolgál.

Forrás: Váci Fegyház és Börtön

Az első alkalommal vendégünk volt Latorovszky Gábor r. alezredes, Vác város rendőrkapitánya, aki őszinte örömmel fogadta a kezdeményezést és gratulált a programban résztvevőknek.