Immár ötödik alkalommal, 2017. december 22-én rendezték meg a Fővárosi Bv. Intézet Színháztermében azt a rendhagyónak mondható szentmisét, amelyet az intézetben dolgozóknak és a fogvatartottnak celebrált Erdő Péter bíboros, prímás. Emellett pedig átadták a bv. szervezet gazdasági társaságai, illetve a kollégák által összegyűjtött közel egy tonnányi adományát is a Magyar Vöröskeresztnek.

A civil szervezetek, egyházak már több évtizede szervezetünk munkájának kulcsszereplői: mintegy 40 egyházi közösséggel és 120 civil szervezettel dolgozunk együtt nap, mint nap a különféle reintegrációs programok megvalósításában, hogy a fogvatartottak társadalomba történő visszailleszkedése minél zökkenőmentesebben történjen.

Fotó: BvOPNagy hagyománya van a börtönökben a fogvatartotti vallásgyakorlásnak, hiszen a rendszerváltás óta rendszeres a lelkészek munkássága a büntetés-végrehajtási intézetekben. Amellett, hogy jogszabály adta lehetőség a szabad vallásgyakorlás, az intézeteknek is fontos, hogy az elítéltek élhessenek is e jogukkal. A karácsonyi ünnepkör különösen kiemelt időszak a fogvatartottak számára, hiszen a falakkal körbezárt világban lelkileg jobban megviseli őket szeretteik, családtagjaik, barátaik hiánya. Ez az időszak a szabad életben is nagy kihívást jelent a magányos embereknek, a börtönben pedig még fokozottabb. Részben emiatt is börtöneinkben évről-évre nagy figyelmet fordítunk az adventi időszakban rendezett programokra, eseményekre úgy, hogy az intézetben dolgozó reintegrációs tisztek, pszichológusok, lelkészek, de adott esetben a felügyelők is igyekeznek színesebbé, meghittebbé tenni a falakon belül töltött ünnepeket. Jellemző programok az ünnepi gyertyagyújtás, az istentiszteletek és egyéb vallási programok, a különböző szellemi vetélkedők, sakkversenyek, asztalitenisz-bajnokságok.

A Venyige utcai objektumban megtartott ünnepi szentmisén a száz megjelent fogvatartott mellett az intézet kollégái is részt vettek. Az intézet börtönlelkészei mindent megtettek azért, hogy a Színházterem méltó lehessen az adventi szertartáshoz – nemcsak a terem díszítésével, hanem a fogvatartottak lelki felkészítésével is hozzájárultak az ünnepi hangulathoz. Idén a misét Sillye Jenő római katolikus zenész ünnepi gitáros énekei is színesítették.

Azonban nem csak kapunk, adunk is az civil és egyházi szervezeteknek: szinte minden börtönben a fogvatartottak adományokat gyűjtenek, hogy ezzel is segítsék az arra rászoruló szervezeteket, óvodákat, gyermekotthonokat.

Fotó: BvOPA fogvatartottak mellett természetesen kollégáinknak is fontos a rászorulók megsegítése. Ezt bizonyítja, hogy hosszú évek óta szervezünk gyűjtést különböző alapítványoknak és civil szervezeteknek. Idén közel egy tonnányi adomány gyűlt össze: tartós élelmiszerek, ruhák, játékok – közte a BUFA Kft. 100 darab Jenga fajátéka –, de gyümölcs, édesség is jut az arra rászorulók asztalára. Idén adományunkat a Magyar Vöröskereszt szervezete kapta.

Fotó: BvOP

Fotó: BvOP

Fotó: BvOP

Fotó: BvOP