Nem mindegy, hogyan érkezünk a munkahelyünkre: tettre kész örömmel, vagy leverten, kedvetlen fáradtsággal. A jó munkahely nem csak követel, hanem mindig ad is. Egy jó munkahelyen nem csak kollégák vannak és főnök, hanem jó barátok is, akikkel ezernyi közös élmény köt össze.
Nos, a börtönnel kapcsolatban fokozottan igaznak kell ennek lenni, hiszen ez a hely nem a barátságosságáról híres. Akik itt együtt dolgoznak, azok nemcsak munkatársak, de bajtársak is.

Ezért is bír különösen nagy súllyal az az elismerés, amelyet 2018. árpilis 6-án nyújtott át Dobson Tibor tűzoltó dandártábornok, a Magyar Rendvédelmi Kar elnöke Sinogli László c. bv. főtörzsőrmesternek, a Győr-Moson-Sopron Megyei Bv. Intézet osztályvezető-helyettesének, a rendvédelem területén kifejtett kiemelkedő szakmai érdekképviseleti és közösségfejlesztési tevékenységéért.
Sinogli László 2011-ben vette át intézetünkben a – idén éppen 20 éve működő – RAAB Sport és Kulturális Egyesület vezetését. Elnöki tevékenysége mellett sport és kulturális rendezvényeket szervez, pályázatokat ír, közös családi programokat szervez. Mindezt azért, hogy segítse a személyi állomány jó közérzetének alakulását.

Fotó: Gy-M-S Megyei Bv. Intézet

A gratuláció kapcsán néhány kérdést tettem fel kollégánknak:

- Mit jelent személyesen neked, hogy ezt a munkát végezheted?

- Mindig az vezérelt, hogy segítsek. A közös programok szervezésével van lehetőségünk összehozni a családokat egymással és más családokkal is, hogy jobban megismerjék egymást, és hogy azt a kevés értékes időt, amit együtt tölthetnek, minél színvonalasabban tegyék.

- Miért fontos az általad végzett munka a Bv-nek és az ott dolgozó kollégáknak?

- Az intézetben azt a közismert tényt vettük alapul, hogy mint minden olyan munkahelyen – így a büntetés-végrehajtás területén különösen –, ahol a dolgozók az átlagosnál erőteljesebb lelki megterhelés alatt állnak, jelentős figyelmet kell fordítani olyan tevékenységek szervezésére, amelyek a munkaidő vége után a dolgozók testi és lelki feltöltődését segítik elő. Ezen alapelvek szellemében sport és kulturális témájú projektjeink legfontosabb célkitűzése, hogy a mindennapi hajtásból kikerülve, testi és lelki felüdülés gyanánt egyéni és közösségi rendezvényeken vegyenek részt. A programok szervezésével javul a munkahelyi légkör. Napjainkban elég gyakran felszínre kerülnek különböző konfliktusok a munkahelyeken belül és kívül is egyaránt. Ha az emberek túlterheltek, nem pihentek eleget és stresszesek, akkor ingerültek, és ezeket a helyzeteket rosszabbul kezelik. Ez senkinek nem jó. Munkatársaimmal közös célunk, hogy hozzájáruljunk az állománytagok és családjuk minél hatékonyabb kikapcsolódásához, a napi feszültségek levezetéséhez. Szeretnénk színvonalas és érdekes programokat javasolni, ezzel mérsékelve a terheket, amelyek rájuk hárulnak, így reményeink szerint a napi konfliktushelyzeteket könnyebben képesek kezelni, embertársaikkal türelmesebben és toleránsabban képesek viselkedni, mind a munkahelyükön belül, mind azon kívül.

- Miért fontos neked ez a kitüntetés és mire inspirál?

Fontos számomra, jólesik, hogy elismerik a munkámat. De talán ennél is fontosabb és nagyobb elismerés, amikor – például egy mikulásvárón – a kollégák és gyermekeik mosolyogva térnek haza, mert jól érezték magukat.