2016. november 3-án a Magyar Testvéri Börtöntársaság (MTB) és a Börtönlelkészek Magyarországi Szervezete (BMSZ) közösen tartotta meg az éves rendes közgyűlését és konferenciáját a Református Zsinati Hivatal dísztermében. A rendezvényen Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkára több díjat is átadott.

Fotó: BvOPSoltész Miklós ünnepi köszöntőjében két dolgot emelt ki, amely a börtönlelkészek és önkéntesek munkájában egyszerre van jelen, ez az irgalom és a remény. Feladatuk, hogy egyrészt irgalommal forduljanak a börtönben lévők felé, másrészt a jó irányba terelve reményt adjanak a fogvatartottaknak, és segítsék őket, hogy szabadulásuk után valóban új életet kezdhessenek. Kiemelte, hogy a börtönlelkészek és az önkéntesek munkája, szolgálata nemcsak a büntetés-végrehajtásnak fontos, hanem az egész társadalomnak, mivel véleménye szerint társadalmi érdek, hogy a fogvatartottak a börtönben töltött idő után a szabad életben is képesek legyenek a közösségben és a közösségért élni.

Fotó: BvOPA Magyar Testvéri Börtöntársaság és a Börtönlelkészek Magyarországi Szervezete már öt éve szervez közös konferenciákat, programokat. A mostani rendezvénynek több különleges napirendi pontja is volt: Soltész Miklós államtitkár, illetve Roszík Gábor, a két szervezet közös elnöke átadták a Bonhoeffer és a Colson díjakat azoknak a börtönlelkészeknek, börtönmissziós tagoknak, akik az elmúlt időszakban a lehető legnagyobb alázatossággal és szolgálatkészséggel végezték tevékenységüket, valamint a meghívottak pódiumbeszélgetést hallgathattak meg „Komplexitás a börtönmisszió területén a reintegráció sikere érdekében” címmel.

Az ünnepélyes díjátadót megelőzően Roszík Gábor számolt be a Magyar Testvéri Börtöntársaság és a Börtönlelkészek Magyarországi Szervezete elmúlt évben végzett szolgálatáról. Beszédében megemlítette a fogvatartottak részére szervezett Országos Bibliavetélkedőt, amelyre alkalmanként közel 1200 fogvatartott készül, az 1992-ben útnak indított Angyalfa-programot, amely a fogvatartottak gyermekeire fókuszál, valamint a Nemzetközi Börtönmissziós Imahetet és az 1997 óta szervezett nyári táborokat is. Szót ejtett ugyanakkor azokról a nemzetközi kezdeményezésekről, amelyeket sikeresen adaptáltak hazánkban is, ilyen például a már három bv. intézetben működő APAC körlet, ahol 15-25 fogvatartott él együtt keresztény alapelvek szerint.

Fotó: BvOP

Az evangélikus lelkészről, teológusról, a második világháború alatti német ellenállás támogatójáról és mártírjáról, Dietrick Bonhoeffer-ről elnevezett díjat 2015-ben Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjének támogatásával a Magyar Testvéri Börtöntársaság alapította azzal a szándékkal, hogy elismerje a börtönlelkészek munkáját és szolgálatát. A börtönlelkészek szavazatai és a Börtöntársaság elnökségének döntése alapján az idei évben az elismerést Koroknai András, a szegedi fegyház református börtönlelkésze, valamint Lippai Csaba görögkatolikus pap, a nyíregyházi börtön lelkésze kapta.

Fotó: BvOP
Fotó: BvOP

A 2012-ben elhunyt Charles W. Colsonról, a Nemzetközi Testvéri Börtöntársaság megalapítójáról és a fogvatartottak szemléletének megreformálásában élenjáró lelkészről elnevezett díjat idén rendhagyó módon, nem két, hanem három börtönmissziós tevékenységet elősegítő tag kaphatta meg. A börtönlelkészek szavazati és az elnökség döntése alapján Katona Csilla, a Magyar Bűnmegelőzési Börtönmissziós Alapítvány elnökségi tagja, Szabó József, a Magyar Evangéliumi Börtönmisszió elnöke és Magyari Márton, a MTB ügyvezető igazgatója vehette át.

Fotó: BvOP

Az eseményt lezáró pódiumbeszélgetésen a résztvevők megosztották azokat a tapasztalatokat, amelyeket a reintegrációt segítő tevékenységük során tapasztaltak, kiemelve, hogy e tevékenységükre a 2015-ben életbelépő új jogszabály, a bv. kódex fordított nagyobb figyelmet. Roszík többek között megemlítette azt is, hogy kutatások bizonyítják, hogy azok a fogvatartottak, akik rendezett családi körülmények közé szabadulnak, hatszor kisebb eséllyel lesznek visszaesők, amely szintén a sikeres visszailleszkedés egyik alapfeltétele, ezért fektetnek akkora hangsúlyt mind a börtönlelkészek, mind pedig az őket segítők a családi rendezvények szervezésére, lebonyolítására.