A Fővárosi Bv. Intézet személyi állománya és fogvatartottjai, valamint az intézetek mellett működő szakszervezetek együtt, közös szervezésben vettek részt a Mikulásgyár által létrehozott adománygyűjtő akcióban, amely során több doboznyi tartós élelmiszert, gyermekjátékot és ruhaneműt sikerült eljuttatni a rászorulókhoz december 19-én.

Tavaly csatlakoztunk első alkalommal ahhoz a budapesti illetőségű közösségi jótékonysági megmozduláshoz, amely Mikulásgyár néven Budapest több pontján, de főleg az Ötvenhatosok terén felállított adományozói központba várta a felajánlásokat. 2016-ban az intézet fogvatartottjai – a Mikulásgyáron kívül – még a Bethesda Gyermekkórház számára is gyűjtöttek pénzadományt. 

Fotó: FBVI

Fotó: FBVI

Idén nem csak a fogvatartottak, hanem a személyi állomány is fontosnak érezte, hogy részt vegyen a gyűjtésben. Intézetünk a budapesti székhelyű börtönök szakszervezeteivel együtt kezdte el összegyűjteni az ajándékokat azon a decemberi mikulásünnepségen, ahol több mint 100 gyerek kapott ajándékot az intézeti Mikulástól. Az eseményre meghívott gyermekek egy-egy használt, de jó állapotban lévő gyermekjátékot hoztak magukkal azért, hogy a náluk kevésbé szerencsés gyermekek számára is boldog lehessen az ünnep. A kezdeményezésnek köszönhetően közel kétdoboznyi játék gyűlt össze (köztük labdák, korcsolyák is), amelyet szintén a mai napon adtunk át a Mikulásgyár önkénteseinek.

Fotó: FBVI

Fotó: FBVI

A már hetek óta zajló idei budapesti eseményhez december 19-én csatlakozott a Fővárosi Bv. Intézet. A közel kéthónapos gyűjtési időszak alatt most sem volt kevés az adományokból – egy kisebb fogvatartotti szállítójárművet töltöttek meg a bedobozolt felajánlások. A fogvatartottak főleg tartós élelmiszereket gyűjtöttek a börtön falakon belül, amelyek között konzervek és készételek voltak, a személyi állomány tagjai pedig ruhaneműket, édességeket, játékokat, takarókat ajánlottak fel.

Fotó: FBVI

Az átadáson Fülöp András fogvatartott is jelen volt, aki jelképesen azt a sok-sok elítéltet képviselte, akik révén az adományok nagy része összegyűlt. A gyárban lévő önkéntes segítők vették át a felügyelőktől és tőle a csomagokat. Fülöp az ott lévő média képviselőinek elmondta: "Megtisztelő számomra, hogy itt lehetek és képviselhetem az átadáson mindazon fogvatartott társamat, akiknek fontos, hogy ha máshogy nem is, de így segíteni tudjanak azoknak, akik rászorulnak az ünnepi időszakban. A Mikulásgyár ismét egy jó alkalom arra, hogy bizonyítsunk az embereknek, hogy a rácsok mögött is van emberség és segítő szándék. Ez az ünnepi időszak közeledtével egyre erősödik; nekem az a tudat, hogy segíthetünk másokon – akik önhibájukon kívül kerültek ilyen helyzetbe – enyhíteni tudja a családunk, a szeretteink hiánya okozta fájdalmat."

Ott jártunkkor Zsolnai Endre, a Mikulásgyár jogtulajdonosa, főszervezője kiemelte: eddig minden évben rekordmennyiségű adomány gyűlt össze, tavaly például 137 ezer kilogrammnyi ajándék jött a gyárba. A felajánláshoz egyébként nagyon sok hazai és külföldi illetékességű közintézmény, cégcsoport csatlakozott már. Elmondta még, hogy az ajándékok már hetek óta érkeznek a szervezőkhöz külföldről is. Idén a NASA főhadiszállásáról, Houstonból is érkezett, egy játék űrrepülőgépet küldtek az ott lakó magyarok a Mikulásgyárba. A karitatív akció más országokból és nagyon sok városból is kapott már ajándékot; küldtek csomagot Tokióból, Csíkszeredáról és Kolozsvárról is, és egy nagyobb adomány várható Londonból, ugyanis a kint élő magyarok egy csoportja is szervezetten gyűjt a Mikulásgyár részére.