A Bv. Központi Kórház állami alapfeladata a büntetés-végrehajtási intézetekből beutalt fogvatartottak, illetve a Budapest és Pest megye területén rendőrségi fogdán elhelyezett előzetes letartóztatottak egészségügyi ellátása. Szakmailag felügyeli a Szegedi Fegyház és Börtön nagyfai telephelyén működő krónikus utókezelő részleget. Közreműködik a Kórház,a mellette működő Tököli Országos Büntetés-végrehajtás Intézet és a  Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézet személyi állományának foglalkozás-egészségügyi ellátásában.

Kórházunkban 51 kórterem és 297 ágy van, belgyógyászat, sebészet,  nőgyógyászat, tüdőgyógyászat, krónikus részleg és fertőző részleg egyaránt működik az intézményben. Rendelkezünk továbbá egy 36 ágyas, úgynevezett Betegség Megállapító Osztállyal (BMO). Erre a részlegre az ország minden részéből nagy számban érkeznek hozzánk fogvatartottak. A fogvatartottak megérkezését követően  orvosaink a fogvatartottakat egészségi állapotuknak megfelelően helyezik el, vagy az ambulanciára (BMO) vagy az adott  osztályra, illetve azonnali kezelés után vissza az anyaintézetbe. A nőgyógyászaton a klasszikus nőgyógyászati betegségek kezelése, gyógyítása mellett, a szülések is itt zajlanak. A baba születése után két-három héttel anya és gyermeke Kecskemétre, a Bács-Kiskun Megyei Bv. Intézet anya-gyermek körletére kerülnek, ahol legfeljebb egy esztendeig lehetnek együtt.

A betegforgalom megfelel egy közepes méretű megyei kórház betegforgalmának, kb. 17000 fogvatartott ellátását biztosítja jelenleg a kórház. Ambuláns betegek száma éves szinten 11000 feletti, fekvőbetegeink száma meghaladja az 1300-at.

Dr. Takács Valéria  
ny. bv. o. ezredes
főigazgató főorvos