Felnőtt és fiatalkorú elítéltek önként jelentkezésével valósult meg az a szabadtéri jóvátételi munka,melyet négy napon át végeztek a pécsi fogvatartottak.

Az idei év első félévében, május 22. és 25. között szervezett közösségi jóvátétel helyszíne a pécsi Káptalan utcai Szabadtéri színpad területén volt, melyet a karbantartási, gyomirtási, tisztítási munka elvégzése után a nagyközönség használatba vehet.

 Fotó: Baranya Megyei Bv. Intézet

A helyi közösség számára szervezett reintegrációs program célja a fogvatartott szembesítése az általa elkövetett bűncselekménnyel, tudatosságának növelése és felelősségvállalásának elősegítése. A szimbolikus módon nyújtott jóvátétel során, a bűnmegelőzési hatás elősegítése érdekében erősödik a fogvatartottakban a közösségi értékekhez és érdekhez való elköteleződés. Jóvátenni annyit jelent, hogy a bűncselekmény elkövetésekor okozott kárt vagy sérelmet az elítélt igyekszik helyreállítani, kompenzálni, még ha csak szimbolikusan is. A megfelelő reintegrációhoz elengedhetetlen, hogy az elkövető megbánja bűntettét és azt szeretné jóvátenni.

Intézetünk együttműködési megállapodást kötött a GerillArt Kultúrális Közhasznú Egyesülettel, akik közreműködésével megvalósulhatott a fogvatartottak jóvátételi munkában való részvétele a helyszínen.

Fotó: Baranya Megyei Bv. Intézet