A Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet fogvatartottjai, a Mondj Mancsot Egyesületnek köszönhetően kutyaterápiás foglalkozás-sorozaton vehetnek részt.

A kutyás terápia világszerte számos büntetés-végrehajtási intézetben bizonyította, hogy hatékonyan tudja segíteni a problémás viselkedésű személyeket a másokkal való kommunikációban, valamint, hogy jobban tudják uralni indulataikat. A kutyás terápia jó eséllyel pozitív és tartós eredményt hozhat a fogvatartottak magatartásában, valamint a társadalomba való visszailleszkedésüket is elősegítheti.

Fotó: Simon TamásA büntetés-végrehajtási intézetekben egyes elítéltek rendbontó viselkedése, kutyás terápiával való fejlesztése nagyban hozzájárul az intézmény belső nyugalmához, a napi munkavégzéshez. A kutyákkal való munka nagyfokú önfegyelmet, tudatosságot igényel. Tükör módszer segítségével a fogvatartottak képessé vállnak az állattal való harmonikus összhang kialakítására, ezáltal az egyén megtanulja érzelmeinek irányítását.

Fotó: Simon TamásA projekt során heti egy alkalommal 5 kutyát szállít a Mondj Mancsot Egyesület a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetbe, ahol két órás foglalkozás során az elítéltek megismerkedhetnek a kutyanevelés alapjaival, a kutyakommunikációval. A tanulási folyamat alatt egy nagyon szoros, bensőséges kapcsolat alakul ki kutya és kiképző gazda között. A fogvatartottak megtanulnak szelíden bánni egy rájuk bízott élőlénnyel, félretéve minden agressziót.

Fotó: Simon Tamás