2017. február 9-én ért véget az a 2 éves OKJ-s képzés, amelyen a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet Mélykúti alegységének fogvatartottjai vettek részt. A hallgatók az elméleti és gyakorlati részből álló vizsgán szakmai bizottság előtt adhattak számot tudásukról, felkészültségükről.

Forrás: Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet

"Csak ügyesen lányok, mindnet tudunk, menni fog..." szűrődött ki a felkészülésre, várakozásra szánt tanteremből a biztató, lelkesítő mondat. Sokat készültek a fogvatartottak a vizsgára, elméleti és gyakorlati tudásuk mellett angol nyelven is meg kellett oldaniuk szituációs feladatokat. A záróvizsga rangját mi sem jelezte jobban, mint hogy 4 reintegrációs őrizetes külön bv. bírói engedéllyel térhetett vissza Mélykútra és vehetett részt a megmérettetésen. Mindannyian fontosnak tartották, hogy megszerezzék a kétéves munka gyümölcsét, az OKJ-s bizonyítványt. Az első vizsgázókat izgatottan kérdezgették a többiek, akik megkönnyebbülve mesélték el tapasztalataikat, majd mentek tovább a konyhába és a gyakorlati tétel kihúzása után hozzáláttak a vizsgafogások elkészítéséhez.

Forrás: Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet

Az elkészült menüt szakszerűen kellett szervírozni, közben végig a vendég igényeit figyelve. A leglátványosabb jelenetek a konyhában történtek, a fakanalak számtalanszor merültek el az ételekben, a színpompás ételdekorációknak csak a képzelet szabhatott határt. A szakmai zsűri a fogások megtekintése után meg is kóstolta azokat, majd pontozással értékelte a munkákat. Az egész napos megmérettetés után nem maradt más hátra, mint a kétéves munka eredményét átvenni, következett a bizonyítványosztás. 16-an vehették át az oklevelet, többen a záróvizsgán olyan teljesítményt nyújtottak, hogy dicséretben is részesültek.

Forrás: Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet

Forrás: Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet