A magyar büntetés-végrehajtási szervezet vezetésével szeptember 21-én vette kezdetét a Büntetés-végrehajtási Szervezetek Közép-európai Kerekasztalának tizenötödik ülése. A térség legrangosabb szakmai konferenciáját a Büntetés-végrehajtási Szervezet Oktatási, Továbbképzési és Rehabilitációs Központjának felújított pilisszentkereszti telephelyén rendezték. A résztvevőket szeptember 22-én szakmai megbeszélésen Pintér Sándor belügyminiszter is fogadta.

Fotó: BvOP - Apró Andrea

A belügyminiszter felelevenítette, hogy hat éve is találkozott a kerekasztal résztvevőivel, majd beszámolt a magyar büntetés-végrehajtási szervezetet érintő előrelépésekről, fejlesztésekről. Kiemelte, hogy az új büntetés-végrehajtási törvény és a rendészeti életpályamodell bevezetése komoly eredmény volt, de a sikerek között említette a fogvatartotti foglalkoztatás bővülését és a kilenc új börtön megépítéséről szóló döntést.

Fotó: BvOP - Apró Andrea

Az új börtönökkel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a mindösszesen 6000 férőhellyel Magyarország 2018-ig sikerrel szünteti meg a bv. intézetek telítettségét.

Fotó: BvOP - Apró Andrea

A miniszter továbbá üdvözölte a kerekasztal legújabb tagját, az olasz büntetés-végrehajtási szervezet vezetőjét, valamint kérte, hogy hasznos szakmai észrevételeikkel mindannyian továbbra is segítsék a magyar büntetés-végrehajtás és egymás munkáját.

Fotó: BvOP - Apró Andrea


A szakmai megbeszélés végén Karin Dotter-Schiller a MECR elnöke elismerően nyilatkozott az utóbbi hat évben elért eredményekről, majd megköszönte a magyar büntetés-végrehajtásnak és a belügyminisztériumnak a támogatását és a konferencia megszervezésében nyújtott erőfeszítéseit.

Fotó: BvOP - Apró Andrea

Fotó: BvOP - Apró Andrea

Összesen tíz nemzet 22 büntetés-végrehajtási vezetője vett részt a rangos szakmai tanácskozáson. Az idei kerekasztal fő témája a fogvatartotti munkáltatás, az új börtönök építése, valamint a börtönökben tapasztalt radikalizáció jelensége és a deradikalizáció lehetséges lépései voltak. A külföldi vendégek az Európa élmezőnyébe tartozó magyarországi elítéltfoglalkoztatás rendszerével ismerkedtek meg, így a konferencia zárónapján látogatást tettek a Közép-dunántúli Büntetés-végrehajtási Intézet baracskai objektumában, ahol megtekintették a börtön területén működő bv.-s gazdasági társaság fogvatartotti munkáltatással működő péküzemét is.

Fotó: BvOP - Apró Andrea

Fotó: BvOP - Apró AndreaA Közép-európai Büntetés-végrehajtási Kerekasztalt (MECR) kilenc ország – Ausztria, Bajorország, Csehország, Horvátország, Litvánia, Magyarország, Svájc, Szlovákia, Szlovénia –, valamint a Nemzetközi Büntetés-végrehajtási és Börtönügyi Szövetség (International Corrections and Prisons Assocation – ICPA) alapította 2009-ben.

Fotó: BvOP - Apró Andrea
Fotó: BvOP - Apró Andrea

A rendszeresen, változó helyszínen megrendezett konferencia célja, hogy hivatalos keretek között, a legfelsőbb szinten vitassák meg a tagországok a büntetés-végrehajtás területét érintő aktuális kérdéseket, kihívásokat és tapasztalatokat. A találkozók célja emellett a szervezetek között fennálló jó és hasznos szakmai kapcsolatok fenntartása, valamint az együttműködés megerősítése és fejlesztése.

Fotó: BvOP - Apró Andrea

Fotó: BvOP - Apró Andrea