A Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet 10 évvel ezelőtt indította el a „Börtön a városért” fogvatartotti jóvátételi programsorozatát, amely során több mint 90 alkalommal, összesen 9000 munkaórában dolgoztak a börtön elítéltjei. Ennek eredményeképp 100 tonna szemét összegyűjtésével, 35 ezer tő virág elültetésével, valamint 5 játszótér felújításával igyekeztek élhetőbb hellyé tenni Eger városát.

Fotó: Simon Tamás / EgerOlyan kezdeményezést indított 2008-ban a börtön vezetése, amely lehetőséget biztosított a fogvatartottak számára arra, hogy szabadságvesztésük ideje alatt is hasznos tagjaivá váljanak a társadalomnak. A helyi önkormányzattal együttműködve az egri börtön igyekezett megismertetni a civil lakossággal a büntetés-végrehajtási intézet életét és az ott folyó szakmai munkát. A jóvátételi munka során a bv. intézet biztosítja a fogvatartottak őrzését, valamint a fogvatartottak szállításához szükséges eszközöket. Eger városa adja a takarításhoz szükséges eszközöket, valamint az egyéb munkavédelmi felszereléseket. A fogvatartottak a munkát ellenszolgáltatás nélkül, önkéntesen végzik.

Fotó: Simon Tamás / Eger

Az indulás óta eltelt évek alatt a börtön falain belül rendkívül népszerű programmá vált a kezdeményezés. Az elmúlt tíz évben több mint 100 elítélt döntött úgy, hogy önkéntes munkájával segíti az egriek mindennapjait. A főleg fizikai munkát igénylő munkavégzéseknél rendszeres helyszín a Markhot Ferenc Oktatókórház, ahol virágokat ültetnek, parkosítanak. E mellett a város több pontját is megszépítik a különböző takarítási, hulladékgyűjtési, felújítási munkáik során, mint például a Szépasszony-völgyet, az Egri várat, a Hősök temetőjét, a Heves Megyei Önkormányzat Gyermekotthona és Fogyatékosok Otthonát, valamint több játszóteret is.

Fotó: Simon Tamás / Eger

A programsorozat további folytatása nem kérdés, a városvezetés megelégedése mellett a civil lakosság körében is elismerés övezi azt városszerte.