A film jó eszköz arra, hogy a reintegrációs folyamatban segítségül hívjuk, felhasználjuk. Ha pedig a film alkotói és szereplői is ellátogathatnak a fogvatartottak közé, sokkal komplexebb módon tudjuk a mondanivalóját feldolgozni. Így történt ez ismét Márianosztrán, amikor a Mérges Buddha című filmet vetítettük fogvatartottak számára.

„Egy kis kelet-magyarországi faluban, Sajókazán alapította meg Orsós János roma származású tanár a buddhista Dr. Ambédkar gimnáziumot, hogy a hátrányos helyzetű roma fiatalok számára perspektívát nyújtson” Stefan Ludwig rendező érdeklődését ez a kezdeményezés keltette fel, melyből közel másfél órás dokumentumfilmet rendezett, amit a közösségi filmforgalmazásról jól ismert „magyarhangya” juttatott el ősszel a mozikba, és intézetünkben is az ő jó voltukból tudtuk levetíteni a fogvatartottak részére. Forrás: Márianosztrai Fegyház és BörtönA vetítés alkalmával ellátogatott hozzánk Orsós János, a film főszereplője is, és a forgalmazó képviselői is. A közös beszélgetésen a film által sugallt problémákról, a fogvatartottak érdeklődő és őszinte véleményeket, kérdéseket fogalmaztak meg a film főszereplőjéhez. Szóba került többek között a cigányság helyzetének jelenlegi helyzete, a tanulás fontossága, a kitartás és az akaraterő jelentősége életünk formálásában. Jelenet a filmből. Forrás: Márianosztrai Fegyház és Börtön
Ez a program is bizonyította, hogy mennyire hasznos és előremutató tud lenni a civil jelenlét az intézmény falai között. A fogvatartotti reakciók, gondolatok indokolttá teszik, hogy a jövőben tovább pártfogoljuk a hasonló irányú művészeti kezdeményezéseket az intézetben. Ez nem csak a hasznos időtöltést szolgálja, hanem segítheti a világról alkotott látókör szélesítését, illetve építő párbeszédekre adhat lehetőséget.

(A nyitókép a rendezvényen is kifüggesztett filmplakát része, a forgalmazó engedélyével. )