Ismét megújította együttműködési megállapodását a Magyar Vöröskereszt és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága. Az egyezményt Kardos István, a Magyar Humanitárius Szervezet főigazgatója és Csóti András bv. altábornagy, országos parancsnok írták alá 2016. július 26-án, a Magyar Vöröskereszt székházában.

Az együttműködés megújításának apropóját részben a Magyar Vöröskereszt fennállásának 135. évfordulója, részben pedig a két szervezet közötti megállapodás éppen harminc évvel ezelőtti életbe lépése adta. Az 1986-ban kötött partnerségi megállapodást 1993-ban újították meg először, az akkori dokumentum céljai között szerepelt az elítéltek társadalmi reintegrációjának elősegítése, bűnismétlési kockázatuk csökkentése, valamint Magyarország közbiztonságának javítása is. 

Fotó: Apró Andrea / BvOP

A most aláírt kooperáció alapján – a már meglévő célok mellett –  a Magyar Vöröskereszt vállalja többek között a fogvatartottak családi kapcsolatainak erősítését, szociális helyzetük javítását és egészségügyi foglalkozások szervezését. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokság vállalta, hogy támogatja a humanitárius szervezet börtönökben végzett munkáját, megteremti a megfelelő munkakörülményeket, ezzel is elősegítve a fogvatartottak sikeresebb társadalmi rehabilitációját.

Fotó: Apró Andrea / BvOP

A dokumentum tartalmaz közös vállalásokat is, egyebek mellett kölcsönösen képviseltetik magukat a szakmai rendezvényeken, munkacsoportot hoznak létre, hazai és nemzetközi pályázati felhívásokra közös projekteket készítenek, valamint több közös programot is megvalósítanak a jövőben.

A megújult országos szintű együttműködési megállapodás alapján várhatóan a megyei szervezetek is felülvizsgálják és megújítják az egyes bv. szervekkel a már meglévő együttműködésüket.