Az Állampusztai Kft. 57 lovát vezették fel a Nonius Egyesület bírálóbizottsága elé 2016. szeptember 3-án, a III. Regionális Nóniusz Tenyészszemlén. A lovakat több kategóriában zsűrizték, szigorú szabályok szerint a fajtára jellemző tulajdonságokat, adottságokat értékelték.

Forrás: Állampusztai OBVIKiváló időben, az Állampusztai Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft. állampusztai telepén rendezett tenyészszemlén egy mén, 28 kanca és 28 csikó állt a bírálók elé.

A Nonius Lótenyésztő Országos Egyesület által küldött bírálók: Dr. Pataki Balázs, Bartók László, Faluhelyi Tibor, és Ibrányi András. A bizottság meghatározott szempontok, magasság, fejforma, láb, szín, mozgás alapján pontozták az állatokat. A szemle célja, hogy az állományból kiválasszák osztályonként a helyezetteket, egységes bírálati szempontrendszer alapján. Az egyedek értékelését Bírálati lapon rögzítették. Az eredmény segíti a tenyészállatok kiválasztását és ezzel hozzájárul a még eredményesebb tenyésztéshez.

Forrás: Állampusztai OBVI
 Az Állampusztai Kft. törzstenyészete az ország 3. legnagyobb nóniusz tenyészete, a hortobágyi és a mezőhegyesi után.
A társaság hosszú távú tervei között szerepel olyan állomány kialakítása, amely a helyi igények mellett a fogatsportban, a rendőrségi és büntetés-végrehajtási szolgálati feladatokra egyaránt felhasználható.
A 2016-ban született csikók közül a legígéretesebb kanca Cifra és Csöre, a legígéretesebb mén Csángó.

Forrás: Állampusztai OBVI
Korcsoportonként a 2015-ös Bogi és Büszke, a 2014-es Aliz, a 3-10 éves csoportból Zita és Vénusz, a 10 év felettiek közül pedig Mikla lett a legszebb kanca.


2011-ben készült el a felújított, modern istálló és a hozzá kapcsolódó csikószállások. Az állatok 25 ha villanypásztorral határolt területen szabadon mozognak, legelnek. Ezek a körülmények az őshonos magyar nóniusz fajta tenyésztéséhez méltó helyszínt biztosítanak, lehetőséget adva arra, hogy e nemes fajta génállományának a megőrzésében részt vállaljon az Állampusztai Kft.

Forrás: Állampusztai OBVI

A telepen 80-90 lovat gondoznak a fogvatartottak, ebből 20-25 tenyészkanca. Évente 15-20 csikó születik, így az utánpótlás biztosított. A felnőtt állatok közül mintegy 30 ló a tenyésztésben, az állattartó telepek ellátásában vesz részt. Az állomány szinten tartása érdekében a megszületett csikók számának megfelelő értékesítése a cél.
A lovak számára a takarmányt a gazdaságban termeljük meg, a tömegtakarmány-alapot 25 hektáros területen lelegelt fű adja.
A lovászat az év során folyamatosan biztosít munkát 15-20 fogvatartott számára. Az elítéltek végzik az állatok teljeskörű gondozását, takarítást, takarmányozást, valamint a lovak tenyésztésével és betanításával kapcsolatos teendőket.