A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága által meghirdetett Börtönszínházi találkozóra való felkészülés állomásaként tartott nyilvános főpróbát a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet színjátszó köre.

A Gyulai Kulturális és Rendezvényszervező Nonprofit Kft. jóvoltából az intézet falain kívül, színházi körülmények között, közel százfős nézőközönség előtt mutathatta be előadását a Cella Hecc Társulat.

A közönség

A Kukás Guru című komédia főpróbáján még kissé bizonytalankodva, finomítások és korrigálások mellett sikeresnek mondható eseményt tudhat maga mögött a színjátszó kör. A közönség előadás közben többször is tapssal és önfeledt nevetéssel honorálta az előadók kemény munkájának gyümölcsét.

Átélve a pillanatot

Az előadás után Pocsaji Ildikó, a csoport szakmai vezetője kiemelte a munkához való hozzáállást, szorgalmat, tudásvágyat, amit a színdarab sikeréhez nyújtanak a fogvatartottak. Helyenként nagyobb elszántságot, színjátszás iránti alázatot tapasztal a résztvevőktől, mint a profi színészektől. 

Pocsaji Ildikó

A nézők egyike pozitívnak értékelte a börtön ilyen irányú megnyilvánulását. Amikor leült a nézőtérre, tudta, hogy „rabok” állnak a színpadon, de ez az előadás megkezdését követően számára teljesen feledésbe merült. Elhangzott az is, hogy végig szórakoztató, vidám darabot látott és nem gondolta, hogy a börtön falain belül ilyen is létezik. Megköszönte az intézetnek, hogy lehetőséget teremt az ilyen programokra, mert az embereknek ilyet is látni kell és ez által elfogadóbbak és előítélettől mentesebbek lehetnek. 

Próba

A Cella Hecc Társulat 2016. június 30-án Szegeden teheti meg első lépéseit a színjátszó körök megmérettetésén, melynek első helyezettje a budapesti József Attila Színházban rendezendő döntőbe juthat.