29 hazai börtön félezer fogvatartottjának bevonásával jóvátételi rendezvénysorozatot indít a büntetés-végrehajtás, amelynek keretében az adventi időszakban a rabok önkéntes jóvátételi programokkal és adományokkal segítik a rászorulókat.

A jóvátételi kezdeményezések, resztoratív programok az európai tendenciának megfelelően egyre nagyobb teret nyernek a hazai büntetés-végrehajtási intézetekben is. A jóvátételi programok minden esetben önkéntesek. A tettük következményeiért felelősséget vállaló elítéltek egy része lehetőséget kap a börtön falain kívüli munkavégzésre, így társadalmilag hasznos tevékenységük alkalmas a fogvatartottakkal kapcsolatos előítéletek csökkentésére is.

A rendkívül változatos programoknak köszönhetően szépülnek meg kórházak, gyermek- és idősotthonok, iskolák, óvodák, de ünnepi műsorral és ajándékokkal is meglepik az érintett intézmények lakóit. Több mint harminc esetben adnak elő műsort, több város és község karácsonyfáját díszítik fel, sőt rászorulókat is segítenek adományaikkal. A fogvatartottak mellett természetesen a büntetés-végrehajtás teljes személyi állománya is fontosnak tartja az adományozást: a szervezet az ország minden börtönét érintő adománygyűjtési akciót indított. Az akcióban tartósélelmiszereket, tisztító és tisztálkodási szereket, valamint jó állapotú könyveket és játékokat gyűjtenek a Mikulásgyárnak a büntetés-végrehajtásnál dolgozók.

A Kalocsai Fegyház és Börtön női elítéltjei évek óta adventi énekekkel teszik ünnepibbé a gyertyagyújtást a város főterén, a debreceni börtön elítéltjei a Magyar Református Szeretetszolgálat helyi szervezetének segítenek adományok csomagolásában, és maguk is készítenek ajándékokat a hátrányos helyzetű gyermekeknek. A Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben elhelyezett fogvatartottak saját ötlettől vezérelve gyűjtést szerveztek, hogy karácsony közeledtével, egy kis csokoládéval szerezhessenek örömet a gencsapáti Ernuszt Kelemen Gyermekvédelmi Intézmény árváinak. Az említett kezdeményezések mellett kivétel nélkül minden börtön szervez valamilyen adventi és karácsonyi műsort, jóvátételi programot.

A büntetés-végrehajtás hosszú évek óta szervez gyűjtést különböző alapítványoknak és civil szervezeteknek. Legutóbb – még szeptemberben – a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítványa számára rendezett gyűjtést a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága, decembertől pedig a mélyszegénységben élő nagycsaládosoknak segítenek.