Közel egy éven keresztül tartott az a nagyszabású büntetés-végrehajtási projekt, amelynek keretén belül további 120 férőhellyel bővült a Váci Fegyház és Börtön fogvatartotti befogadóképessége.

A felújított önálló objektum korábban is a börtön egyik legfiatalabb épületrésze volt. Alapjait 1931-ben készítették, előbb börtönkórház, majd tiszthelyettes-képző iskola működött a falak között.

Forrás: BVOP

1996-tól a tiszthelyettes-képző iskola Budapestre költözött, így közel 20 évig az épület üresen állt. 2016-ig kellett várni, hogy a beindított férőhely-bővítési program és az egyidejűleg fellendülő szakmaképzés, munkáltatás segítségével újra életre keljenek a falak.

Forrás: BVOP

Az új objektum 120 fogvatartott – a legszigorúbb európai előírásoknak is megfelelő – elhelyezésére alkalmas. Az intézet normatív befogadóképessége ezzel 642 főre módosult. Kialakítása az Európai Börtönszabályok figyelembevételével történt, a 20 éve üresen álló háromszintes épület – összesen 2395 négyzetméter – teljes körű felújítását a börtönben szakképesítést szerző fogvatartottak végezték.

Forrás: BVOP

A beruházás összértéke közel 167 millió forint volt, a projekt pedig átlagosan napi 45 fogvatartott munkavégzésével, összesen 45.350 fogvatartotti munkaórával valósult meg az intézetben biztosított szobafestő-mázoló és kőműves-hidegburkoló OKJ-s szakmaképzésben résztvevő fogvatartotti munkaerő bevonásával.

Forrás: BVOP


A használaton kívüli épületegyüttes felújított 3 szintjén, a fogvatartottak elhelyezését szolgáló 12 lakóhelyiség, 12 iroda, 2 oktatókabinet, 1 tornaterem, 1 egészségügyi rendelő, több munkáltató terem, mosókonyhák, raktárak és egyéb kiszolgáló helyiségek kialakítására került sor. A felújítási munkálatok mellett a berendezési tárgyak döntő része is fogvatartotti kezek munkája.