2017. március 7-én, ünnepélyes keretek között adták át a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet területén megépített új regionális higiéniás mosodát. Az üzemet a Sopronkőhidai Ipari és Szolgáltató Kft. üzemelteti.

Elsőként Dömény Sándor bv. vezérőrnagy, a szombathelyi börtön megbízott parancsnoka köszöntötte a megjelenteket, majd ismertette az átadási ünnepség programját. A parancsnoki köszöntő után Lajtár József bv. vezérőrnagy, az országos parancsnok gazdasági és informatikai helyettese tájékoztatta ünnepi beszédében a meghívott vendégeket a beruházás előzményeiről és a megvalósítás folyamatáról.

Forrás: Szombathelyi OBVI

Elmondta, hogy a projekt megvalósításának alapvetően három fő célja volt: egyrészről a Büntetés-végrehajtási Szervezetre háruló, kormányhatározatban megfogalmazott ellátási kör részére a mosodai szolgáltatások biztosításának teljesítése, továbbá a megrendelői igények szerinti specializált, higiénikus mosodai környezet kialakítása és végezetül, de nem utolsó sorban, a fogvatartottak reintegrációjának elősegítése azzal, hogy az ítéletük töltése közben társadalmilag hasznos munkát végezzenek, és egyben járuljanak hozzá a tartási költségeikhez.

Forrás: Szombathelyi OBVIMertünk nagyot álmodni – fogalmazott vezérőrnagy úr, majd azzal folytatta, hogy – a már meglévő pálhalmai mosoda mellett megépült a budapesti, majd 2016. április 26-án – a kormányzati feladat meghatározásnak megfelelően – megkezdődött a szombathelyi előkészítő munka. A megépült mosodaüzemet a Sopronkőhidai Ipari és Szolgáltató Kft. fióktelepként üzemelteti.

Forrás: Szombathelyi OBVI

A Kft. jelenleg 294 fogvatartottnak biztosít munkát. A gazdasági társaság tevékenységi körébe tartozik a konfekcionált és fémipari termékek gyártása, az iskolai bútorgyártás és az autóipari bérmunka is. A cég a szombathelyi üzem elindításával összesen már 5 büntetés-végrehajtási intézetben (Sopronkőhida, Veszprém, Zala, Győr) lát el mosodai tevékenységet.

Forrás: Szombathelyi OBVI

A korszerű, könnyűszerkezetes, szendvicspaneles technológiával megépített létesítmény összterülete mintegy 1200 m2, a beruházás költsége pedig közel 600 millió forint volt.

A korszerű, európai színvonalú üzem mosodai tevékenységét a négy mosó-csavarógép mellett szárítógépek, présvasalók és hajtogatógépek segítik, és a textilanyagok élettartamára nézve a lehető legelőnyösebb, legkorszerűbb mosási folyamatokat alkalmazzák. Műszakonként 3,25 tonna szennyes ruha mosására alkalmas, éves szinten közel 1,6 millió kg textilmennyiséget képes feldolgozni.

Forrás: Szombathelyi OBVI

Az intézet színháztermében megtartott tájékoztató után került sor a mosoda hivatalos átadására. A nemzeti színű szalagot Lajtár József bv. vezérőrnagy, valamint a kivitelezők képviselői, Schmidt József és Kiss Elemér vágták át. A szalagátvágást követően pedig a meghívott vendégek megtekinthették az épületet.

Forrás: Szombathelyi OBVI

Forrás: Szombathelyi OBVI

Az új munkahely létrehozásával a szombathelyi börtön közelebb került a teljes, tehát a 100%-os fogvatartotti foglalkoztatásra vonatkozó kormányzati elvárás teljesítéséhez.