A Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézet adott otthont a III. Országos Börtönszínházi Találkozó regionális döntőjének június első napján.

Az immáron harmadik alkalommal megrendezésre kerülő seregszemle regionális döntőit 4 helyszínen tartják meg. A Tiszalöki, a Szombathelyi, és a Fővárosi Bv. Intézet mellett a Budapesti Fegyház és Börtön ad otthont a színjátszó csoportoknak. A megmérettetésre összesen 16 intézet jelentkezett. Az amatőr színjátszó körök által bemutatott előadások közül a zsűri által legjobbnak ítélt képviselheti a régióját a döntőben, amit augusztusban rendeznek meg a budapesti József Attila Színházban.

A zsűrit Szokolai Brigitta dramaturg, rendező, Quintus Konrád színész, rendező valamint, Draxler Ferenc bv. alezredes, a BVOP Fogvatartási Ügyek Szolgálatának kiemelt főreferense alkották. Az eredményhirdetést megelőzően értékelték az előadásokat, kiemelték a játszók egyéni teljesítményeit és a megjelenítés komplexitását.

Fotó: Tiszalöki Országos Bv. Intézet

A régiós versenyt a tiszalöki intézet Tiszavirág Társulata nyerte meg, amellyel továbbjutott a döntőbe. Előadásukat Csehov nyomán mutatták be, a Három Nővér Tiszalökön címmel. A klasszikus négyfelvonásos dráma parodizált változatában szerepet kaptak a mindennapi börtönéletre jellemző utalások, kifejezések, szlengek. Felkészülésük során a díszlet és a jelmezek elkészítésére éppolyan hangsúlyt fektettek, mint a szöveg memorizálására vagy a mozgásra.

Fotó: Tiszalöki Országos Bv. Intézet

A versenyen részt vett a Borsod- Abaúj- Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet, akik a Kassák Lajos: A ló meghal, a madarak kirepülnek című szabad versét állították színpadra. A magyar irodalmi avantgard egyik legismertebb költeménye nagy hatást gyakorolt a nézőkre, a komoly témaválasztással, a nagyfokú egyéni teljesítménnyel és a rendhagyó színpadképpel.

Fotó: Tiszalöki Országos Bv. Intézet

A Szabolcs- Szatmár- Bereg Megyei Bv. Intézet a Kevély Kerekit állította színpadra. A kiváló egyéni alakításokkal megelevenedtek a karakterek, megjelent a tanulság, a negatív és a pozitív hős figurája, amellyel biztosították a jó hangulatot.

Fotó: Tiszalöki Országos Bv. Intézet A Hajdú- Bihar Megyei Bv. Intézet Kéri Ferenc a Helén, s a tehén, avagy gyalog, mint Balogh című népi komédiájával nevetette meg a közönséget. Az ismert mű nagy sikert aratott, a félreértésekből adódó szituációk életszerűek és mulatságosak voltak.