Az országos interaktív bűnmegelőzési program keretében 2017. szeptember 28-án, több helyszínen került megrendezésre a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács által kidolgozott, iskolákban megvalósuló bűnmegelőzési rendezvény.

Az esemény komplex módszerekkel, több célcsoportot (diákokat, pedagógusokat, szülőket) megszólítva, interaktív módon, tapasztalatszerzésre építve ad át az életből merített szituációk megjelenítésén keresztül prevenciós ismereteket.

A projekt elemei:

Alapozás, ráhangolódás: kapcsolatteremtő, érdeklődésfelkeltő, a különböző bűnmegelőzési témákra rávezető, alapismereteket adó interaktív foglalkozások.

Szakmai bemutatók: intézkedéstaktika, önvédelmi és kutyás bemutató

Szituációs gyakorlatok: kábítószer-kereskedelem, rablás, verekedés

Baleseti szimuláció: járművezetés ittas állapotban

Fotó: Baranya Megyei Bv. Intézet

A szituációs gyakorlatokban mind a nézők, mind a diákok jelen voltak és olyan bűncselekményeket játszottak el, amelyekkel bármely fiatal a mindennapi életben kapcsolatba kerülhet akár áldozati, akár elkövetői oldalon. Ezen bűncselekmények a rablás, testi sértés, kábítószer-birtoklás és kereskedelem, közúti baleset okozása, járművezetés ittas állapotban, garázda magatartás, rongálás vagy kényszerítés. A szituatív elemek lehetővé tették, hogy a bűnmegelőzési ismeretek aktív elsajátítása mellett a jogsértések következményeivel is szembesüljenek a diákok. Szó esett egy végzetes sérülés esetén a teendőkről, egy jármű megrongálásáról, illetve a büntetőeljárás lépcsőfokairól.

A Pécsi SSC Zsolnay Vilmos Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája területén felállításra került egy zárka teljes berendezéssel, amelyhez intézetünk nyújtott segítséget.

Fotó: Baranya Megyei Bv. Intézet

A projekt egy komplex eseménysorozatot dolgozott fel, ahol a büntetés-végrehajtás is szerepet kapott. Egy befogadási eljárást kellett eljátszani, melyben a színpadi körülmények lehetővé tették, hogy mind a jogi, mind a testi, lelki következményekkel megismerkedhettek a fiatalok. A megértést a résztvevők színészi játékán túl a narrátor közreműködése is segítette.

Fotó: Baranya Megyei Bv. Intézet