A Nemzeti Közszolgálati Egyetem négy karának mintegy 670 hallgatója, köztük a büntetés-végrehajtás szakos végzős hallgatók is részt vettek a 2015. április 27-28-án megrendezett Végvár 2015 nevet viselő közös közszolgálati gyakorlaton. A két nap alatt öt helyszínen, szimulált szituációban teljesítették feladataikat a résztvevők, akiknek munkáját az egyetem oktatói és a közszolgálati szervek munkatársai segítették.

A kétnapos program során egy hazánkat ért, szimulált támadással kapcsolatos komplex feladatot kellett a gyakorlat résztvevőinek megvalósítani. Ennek részeként a többi között határrendészeti, harcászati és közigazgatási tevékenységeket is gyakorolhattak a hallgatók. A gyakorlat során – a jelenlegi valós világpolitikai helyzetnek megfelelően –  hangsúlyos feladatot jelentett a migráció kezelése, illetve a terrortámadások veszélye. A büntetés-végrehajtási szakembereknek a társszervekkel való szoros együttműködés mellett mérgező gázokkal járó baleset miatti kitelepítési feladata adódott.

 Forrás: Nemzeti Közszolgálati EgyetemA hallgatók a rájuk bízott feladatokat hatékonyan látták el, ami hozzájárult az egységes közszolgálati szemlélet erősítéséhez – értékelt Kovács Gábor oktatási rektorhelyettes, a gyakorlat vezetője. A dandártábornok szerint a rendszerben való gondolkodás és a különböző hívatásrendek szoros együttműködése jellemezte a résztvevők munkáját. Kovács Gábor hozzátette: az NKE a jövőben tovább szeretné bővíteni a gyakorlatban résztvevők körét és a feladatok mennyiségét is, ennek megfelelően a szomszédos országok közszolgálati szerveit is szeretnék bekapcsolni a munkába. A gyakorlat tartalmi bővítéséről beszélt Janza Frigyes ny. rendőr vezérőrnagy is, aki szerint a következő években olyan új területeket lehet bevonni a közös munkába, mint az élelmiszerbiztonság vagy az egészségügyi rendészet. "Erre azért van szükség, hogy hallgatóink ne csak tudatilag, hanem érzelmileg is átélhessék az együttműködés érzését" – tette hozzá a Fenntartó Testület tagja. Janza Frigyes arról is szólt, hogy a kormányhivatalok megváltozott struktúráját is figyelembe kell venni a következő gyakorlatok tervezésénél.

Forrás: Nemzeti Közszolgálati Egyetem