A fogvatartottak munkáltatásáról tájékozódott kétnapos tapasztalatcseréjük második napján, november 29-én, a román büntetés-végrehajtás országos parancsnokhelyettese.

Marian Dobrica és a vele érkező szakmai küldöttség a Szegedi Fegyház és Börtönt, valamint az elítéltek munkáltatását szervező Nagyfa-Alföld Kft. üzemcsarnokait tekintette meg a délelőtt folyamán. A delegáció számára Lajtár József bv. vezérőrnagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának gazdasági és informatikai helyettese mutatta be az elítéltek budapesti és szegedi foglalkoztatási helyszíneit.

Fotó: Szegedi Fegyház és Börtön

A szakembergárda a Nagyfa-Alföld Kft. nyolc fogvatartotti munkaterületét is szemügyre vette, ahol Borsi János bv. ezredes, a gazdasági társaság igazgatójának előadásával kezdődött programjuk.

Fotó: Szegedi Fegyház és BörtönMint mondta, szegedi munkaterületükön főleg hosszúítéletű elítéltek dolgoznak, nagyfai mezőgazdasági telepükön pedig kisebb ítélettel rendelkező, alacsony biztonsági kockázatú börtönlakókat foglalkoztatnak. A látogatáskor egyébként 208 fogvatartott végezte munkáját a kft. üzemeiben.

Fotó: Szegedi Fegyház és Börtön

A vendégek – egyebek mellett – ellátogattak a varrodába, a hegesztő üzembe és a pékségbe is. Katona Tibor bv. ezredes, a gazdasági társaság igazgató-helyettese a gyárlátogatáson érdekességként említette meg, hogy tizenkét tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt elítélt is dolgozik a gyárban. Ezután a börtön és a kft. közötti alagúton útjuk a Csillagbörtönbe vezetett, ahol Tikász Sándor bv. dandártábornok, intézetparancsnok beszélt a fegyház történelméről és mindennapjairól.

Fotó: Szegedi Fegyház és Börtön

A vendégek megtekintettek egy felújított zárkát és a Hosszúidős Speciális Részleget, vagyis a HSR-körletet. Elmondta, hogy elítélteket nemcsak a Nagyfa-Alföld Kft.-ben, hanem a börtönben is foglalkoztatnak az úgynevezett költségvetési munkáltatás keretében. A börtönlátogatás végén a román büntetés-végrehajtási szakemberek megköszönték a vendéglátást, Marian Dobrica a román büntetés-végrehajtás országos parancsnokának helyettese elmondta, hogy Romániában is hasonló cégeket hoznának létre az elítéltek foglalkoztatására. Az új gazdasági társaságok kialakításában alapul veszik a Magyarországon szerzett tapasztalataikat.

Fotó: Szegedi Fegyház és Börtön