A próbaüzem után megkezdődött az ideiglenes határzár építésére alkalmas pengeéles dróthenger üzemszerű gyártása a Márianosztrai Fegyház és Börtönben. Erről Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó és Csóti András bv altábornagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka tájékoztatta a sajtó képviselőit december 9-én a gyártás helyszínén.

A miniszterelnöki főtanácsadó elmondta, hogy NATO-drótot Magyarországon egyedüliként a büntetés-végrehajtáshoz tartozó Nostra Kft. gyárt. Bakondi György kitért arra is, hogy Szlovéniának 24 ezer tekercs NATO-drótot, 16 ezer oszlopot, 48 ezer rögzítőtüskét értékesített hazánk, Macedóniának pedig 10 ezer tekercs – 100 kilométer hosszú – pengeéles drótot, oszlopverő gépet, valamint technikai eszközöket szállított hazánk. A dróthengerek egy része már itt készült.


Fotó: Apró Andrea - BvOP

Az ideiglenes biztonsági határzár szerkezeti elemeinek beszerzését, majd  gyártását, illetve a szállítást a büntetés-végrehajtás gazdasági társaságai végezték, az ideiglenes határzár karbantartása, javítása szintén a büntetés-végrehajtás feladata, melyet folyamatosan végez.
Emlékeztetett arra, hogy a szerb határszakasz után nagyon hamar a horvát szakasz lezárására is sor került, s mindkét helyen azonnal látható volt az eredmény: órákon belül megfordult a migrációs útirány. Hozzátette: eközben megindult a NATO-drót gyártása is.

Fotó: Apró Andrea - BvOP

A termelést a büntetés-végrehajtásra bízták, ez illeszkedik a kormány azon törekvéséhez, hogy lehetőség szerint önellátóak legyenek a bv intézményei, s az elítéltek termeljék meg az ellátásuk költségeit.
A miniszterelnöki főtanácsadó elmondta: a betanulás és a próbaüzem után megkezdődött a NATO-drót üzemszerű gyártása, s „megfelelő mennyiséggel rendelkezünk”. Hozzátette: „ha szükséges, az itt előállított anyagokból rövid idő alatt képesek vagyunk a román határszakasz előre kijelölt területein a telepítést végrehajtani”.

Fotó: Apró Andrea - BvOP

Csóti András a részleteket ismertetve közölte: jelenleg két műszakban folyik a termelés, műszakonként 13 elítélt dolgozik, s egy nap alatt átlagban 100 tekercs drótfonatot (1,5 kilométer) gyártanak. Szólt arról is, hogy a Márianosztrai Fegyház és Börtönben elhelyezett munkaképes elítéltek több mint 90 százaléka dolgozik az intézet vagy a Nostra Kft. munkahelyein. A büntetés-végrehajtás egyik legfőbb feladata a biztonságos őrzésen túl az elítéltek foglalkoztatása, azaz munkáltatása és oktatása. A fogvatartottak egyrészt hozzájárulnak a tartási költségekhez, másrészt családjukat is segíthetik a munkadíjukból - tette hozzá az altábornagy.

Fotó: Apró Andrea - BvOP

Fotó: Apró Andrea - BvOP

 

Fotó: Apró Andrea - BvOP