A Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet négy fogvatartottja jóvátételi program keretében irodákat festett a Veszprém Megyei Önkormányzat Fenyveserdő Ápoló-Gondozó Otthonában.

A Fenyveserdő Otthon vezetősége a közelmúltban azzal a megkereséssel fordult a bv. intézethez, hogy segítséget kérjen az irodáik festésében. A Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet – mint már korábban többször – most is szívesen tett eleget a felkérésnek.

 Fotó:Veszprém Megyei Bv. IntézetSzeptember 20. és 22. között három iroda rendbetételét vállaltuk, négy elítélt foglalkoztatásával, akik minőségi szakipari munkát végeztek. A jóvátételben részt vevő fogvatartottak közül volt, aki a TÁMOP 5.6.3 kiemelt projekt keretében 2015-ben a börtönben szerezte meg szobafestő képesítését, melyet most a gyakorlatban is alkalmazhatott.

Fotó: Veszprém Megyei Bv. Intézet

Az irodák kipakolásától a munkálatokat követő takarításig tartó folyamatban részt vevő elítélteket nagyon megérintette a helyszínen, hogy az otthon dolgozói milyen tiszteletre méltó, heroikus küzdelemmel ápolják a fogyatékkal élő gyermekeket. A látottak alapján az elítéltek még nagyobb lelkesedéssel végezték a feladataikat, betekinthettek a kiszolgáltatott emberek mindennapjaiba.

Fotó: Veszprém Megyei Bv. Intézet

A jóvátételi munka után közösen fogalmazták meg gondolataikat: "Amikor megtudtuk, hogy jóvátételi munkára megyünk, a lelkesedésünk megvolt ugyan, de akkor még nem tudtuk, hogy hová megyünk. A helyszínen szembesültünk a körülményekkel és azzal, hogy az általunk végzett munkára milyen nagy szükség van egy ilyen helyen. Összeszorult a szívünk, amikor belépve az intézetbe megpillantottuk a kis kerekes székeket és egyéb segédeszközöket. Ledöbbentünk, hogy az ápolók nem csak a lakókkal empatikusak, hanem velünk, rabokkal is. Jóleső érzés volt, hogy segíthettünk, ugyanakkor elkeserítő is, hogy milyen nehéz, számunkra ismeretlen sorsok vannak. Mindnyájunkra nagy hatással volt ez a három nap, sok mindenen elgondolkodtunk és sok mindent kell újraértékelnünk. Sokat dolgoztunk, de hálásak vagyunk, hogy ott lehettünk."

 

Fotó: Veszprém Megyei Bv. Intézet