A BvOP Biztonsági Szolgálat szakirányítása mellett először indult a kábítószer-kereső kutyavezetők és kutyáik részére saját, a büntetés-végrehajtás keretein belüli szaktanfolyami képzés. Az előképzést követően, a két hónapon keresztül zajló tanfolyam ünnepélyes lezárására október 28-án került sor a Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet baracskai objektumában.

Forrás: KDOBVI

A záróünnepségen a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát Kárdási József bv. alezredes, a BvOP Biztonsági Szolgálat Főosztályvezetője és Stein Mária c. bv. alezredes képviselte. A kutyás szolgálat értékelésének és a szakterület fejlődésének bemutatása során Kárdási József kiemelte, hogy a kábítószer-kereső kutyák nagy segítséget nyújtanak a bűnmegelőzés és felderítés területén egyaránt. A jelenlegi létszám növelése folyamatos képzésekkel, rövid és hosszú távú feladatként került meghatározásra.


Forrás: KDOBVI

 Forrás: KDOBVI

Baracska néhány hónapja nyomkövető kutyavezetők és szolgálati kutyáik képzésének adott helyet, ez szintén a bv. szervezet első saját szervezése volt.

Korábban ilyen irányú oktatások a társszervek által rendezett szaktanfolyami képzések keretében, helyszíneken és időpontokban, kizárólag hozzájuk csatlakozva valósulhattak meg.

 

 

A saját képzés előnye – a költséghatékonyságon túl –, hogy alkalmazkodik a bv. szervezet sajátos egyedi jellegéhez, mind az elméleti, mind a gyakorlati oktatások során speciális ismeretek oktatását teszi lehetővé.
A lezárult tanfolyammal a cél olyan szakmailag magas szinten képzett kutyavezetők és kutyák képzése volt, akik képesek megelőzni, illetve felkutatni és egyértelműen jelezni a bv. intézet területére bejuttatni kívánt kábítószereket.

 Forrás: KDOBVIA kutyák csomagok, levélpostai küldemények, gépjárművek, zárkák, egyéb helyiségek, területek, illetve (a későbbiekben) személyek átvizsgálására is alkalmasak.

 Forrás: KDOBVIA képzésen összesen 8 szolgálati kutya és kutyavezető vett részt. Képviselte magát a Pálhalmai, az Állampusztai, a Fővárosi, a Sátoraljaújhelyi, a Sopronkőhidai, a Márianosztrai, valamint a Közép-dunántúli Országos Bv. Intézet. A most kiképzett kutyák közül 4 kutya már itt végzett az előző nyomkövető tanfolyamon, így esetükben "duál" (több szakirányú) képzés valósult meg, melynek előnye, hogy kevesebb kutyát kell az intézetekben szolgálatba állítani és feladatukat koncentráltan, a kereső munkákra tudják összpontosítani. A kiképzett kutyák természetesen alkalmasak bármely más rendvédelmi szerv részére is segítséget nyújtani.
A tanfolyam ideje alatt a kutyavezetők többek között kábítószerismeretet, kutatás-taktikát, kinológiát, kiképzés-metodikát, állategészségügyi ismereteket és jogszabályismeretet is tanultak. A kutyákat és kutyavezetőket a szakoktatók felkészítették arra, hogy minimális mennyiségű kábítószert tudjanak megtalálni, a zavaró szagok és a rendkívül sokféle álcázási technika, illetve módszer ellenére is.

Forrás: KDOBVI
A most vizsgázott kutyáknál elsősorban a "passzív" jelzésmód kialakítása került előtérbe. Ennek az újításnak az egyik nagy előnye, hogy a gyakorlás, kutatás, majd az előtalálás során a károkozást a minimálisra tudjuk csökkenteni. A kutyák magasságtól függően ülő, álló, vagy fekvő pozíciót felvéve mutatják meg a kábítószer helyét, kerülve a közvetlen érintkezést az anyaggal, szemben az eddig megszokott kaparó, harapó közvetlen érintkezéssel járó jelzésmóddal.
A kutyavezetők írásbeli, szóbeli elméleti vizsgát tettek, kutyáikkal együtt pedig gyakorlati fegyelmező-ügyességi és szituációs feladatokból vizsgáztak. A képzés alatt segítséget nyújtottak a rendőrség legkiválóbb szakemberei.
A jelenlegi képzés ugyan lezárult, azonban hamarosan a már képzett, rendszerbe állított kutyavezetők és kutyáik éves továbbképzésének ad otthon Baracska.