2018. szeptember 8-án huszonharmadik alkalommal ünnepelte a büntetés-végrehajtás a szervezet napját, Szent Adorján-napot. A börtönőrök védőszentje római katona volt Maximianus császár uralkodása idején, aki keresztény hite felvállalásáért halt mártírhalált. Szent Adorján 1996 óta a büntetés-végrehajtási szervezet védőszentje.

A magyar büntetés-végrehajtási szervezet szeptember 8-án rendhagyó helyszínen, a Budakeszi Vadasparkban tartotta Szent Adorján-napi családi napját. A szép napsütéses időben az ország minden börtönéből érkeztek a bévések és családjaik a közös ünneplésre, kikapcsolódásra. A rendezvényen közel 3500-an vettek részt.

Fotó: BvOP

Az ismeretterjesztő, szórakoztató és látványelemekben is bővelkedő program között az érdeklődök megtekinthették a szervezet műveleti csoportjának akcióban és fegyverropogásban gazdag intézkedéstaktikai bemutatóját, a kutyás szolgálat legkiválóbb négylábúinak feladat-végrehajtását, a sátoraljaújhelyi Börtönmúzeum mobil tárlatát, de a szervezetnél rendszeresített kényszerítőeszközöknek, a helyszínre érkező nagy rabomobilnak és a büntetés-végrehajtás páncélozott autójának is nagy sikere volt.

Fotó: BvOP

A szervezők a kicsikre is gondoltak, őket lufi-hajtogatással, arcfestéssel, falmászással, lézeres céllövészettel, játszóházzal és különböző gyermekversenyekkel várták.

Fotó: BvOP

A rendezvényen képviseltették magukat a rendvédelmi társszervek is: a Terrorelhárítási Központ BTR páncélautója és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzvédelmi bemutatója is sokakat vonzott. A közös ebédet követően pedig Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar koncertje szórakoztatta a jelenlévőket.

Fotó: BvOP

Napjainkban közel kilencezer ember dolgozik a büntetés-végrehajtási szervezetnél, akik a fogvatartottak őrzéséért, szállításáért, munkáltatásáért, élelmezéséért, egészségi állapotáért felelnek. Hazánkban 29 börtönben, mintegy 18 000 embert tartanak fogva. Tizenkét 100%-ban állami tulajdonú gazdasági társaság gondoskodik az elítéltek kötelező munkáltatásáról. A közelmúltban a szervezet elérte a teljes körű fogvatartotti foglalkoztatást.

Fotó: BvOP
A büntetés-végrehajtás Szent Adorján napján a testület legjobbjait is elismeri: központi és helyi állománygyűléseken jutalmazzák a kiemelkedő teljesítményt nyújtó és példás szolgálatellátást tanúsítókat, és a szervezet legmagasabb kitüntetését, a belügyminiszter által alapított és adományozott Szent Adorján Érdemjelet is kiosztják.