Kerti haszonnövények termesztésébe és gondozásába fogtak Tökölön. A reintegrációs célokat jól szolgáló program nem csak munkalehetőség a fogvatartottak számára, de a betakarítás időszakában finom és egészséges falatokat is juttatott az asztalra.

Forrás: Tököli Országos Bv. Intézet A munkafolyamatok sorában a magvak, palánták elültetése, az abból hajtatott növények gyommentesítése, majd a termés betakarítása – a szó szoros értelmében véve – gyümölcsöző feladat volt. A tavaszi előmunkálatoknak köszönhetően nyárra egy jól termő területet tudhatnak magukénak a börtönlakók. A zöldségek számtalan fajtáját termelték meg a munkáskezek. A szemmel látható eredménynek mindannyian örülnek és így tudják értékelni a saját munkájuk révén elért teljesítményt. Látják, hogy a munkába belefektetett energiák megtérülnek, és hogy hasznos tevékenységet végeznek. A pozitív példán felbuzdulva, az elkövetkező években is folytatódik a további munka.

Forrás: Tököli Országos Bv. Intézet

Ahogyan a képeken is látható a kert paradicsommal, paprikával, uborkával, dinnyével tudta kiegészíteni a fogvatartottak ellátását a betakarítás időszakában. A növények bevizsgálását a gazdasági és az egészségügyi szakterületek végezték el.

A termelő munkában fiatalkorú és nagykorú fogvatartottak egyaránt részt vettek. A munka haszna mellett annak pozitív terápiás hatását ők maguk is elismerték, megértették.

Forrás: Tököli Országos Bv. Intézet

Forrás: Tököli Országos Bv. Intézet

Forrás: Tököli Országos Bv. Intézet