Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az idősek világnapjává. Mint minden világnap, az idősek világnapja is szép kezdeményezés, de természetesen nem jelenti, nem jelentheti, hogy csak egy napig kell az időskorúakra figyelni, sajátos problémáikkal foglalkozni. Még a börtönben is megfigyelhető az idősek iránti tisztelet, segíteni akarás: azonban nem csak a látogatásra érkező öregebb hozzátartozók irányában nyilvánul meg a gondoskodó szeretet, hanem az esetleg előzetes letartóztatásukat, börtönbüntetésüket töltő aggkorúak felé is.

Fentiek miatt nem is volt meglepő az az összefogás, az a túlbuzgó igyekezet, amit idősek napja alkalmából fogvatartottjaink tanúsítottak. A Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégiáról szóló kormányhatározattal összhangban valósult meg az idősek javát szolgáló jóvátételi program. 

Fotó: Gy-M-S Megyei Bv. Intézet

A rengeteg jelentkező közül végül öt főt választottunk ki, akik egy színvonalas műsor keretén belül emlékeztek meg e jeles ünnepről. A városi ünnepségen mintegy 100 meghívott vendég vett részt. A verses műsort egy Karinthy által írt vidám dialógus zárta, ami mosolyt csalt a jelenlévők arcára, műsorukat hatalmas ováció fogadta. 

Fotó: Gy-M-S Megyei Bv. Intézet

Az idősekről azonban nem öt fő emlékezett meg: előzetes letartóztatásukat töltő női fogvatartottak színes krepp-papírból rózsákat készítettek. Ezeket a  virágokat az előadás után jelképesen átadták a szociális intézmény igazgatójának. 

Fotó: Gy-M-S Megyei Bv. Intézet

A rendezvényről a Győr+TV készített riportot, amely alább megtekinthető: