A haltenyésztési ágazat fontos feladataként a második lehalászáskor közel 2000 halat fogtak ki a napokban.

A haltenyésztéshez 2014-ben kezdték a munkálatokat, kialakították a megfelelő tározókat, kikotorták a medret. A Nagy-ér csatorna Kerek-ér nevű része jórészt a kft-hez tartozó területen folyik keresztül. Ennek egy 10 hektáros területe lett átalakítva úgy, hogy a tenyésztésre alkalmas legyen. A vízutánpótlást a Nagy-ér biztosítja, zsiliprendszert is kialakítottak. A terepmunkákban, a fásításban természetesen a fogvatartottak is részt vettek.

Forrás: Állampusztai OBVI
Március 21-én került sor a második lehalászásra, mindenki érdeklődéssel várta a több éves haltenyésztési projekt eredményeit.
A csatorna egy részét leengedték, így a mederben maradt halakat könnyedén össze lehetett terelni hálóval. Innen kézzel, illetve szákkal emelték ki a különböző nagyságú egyedeket, és válogatták szét fajták szerint.

Forrás: Állampusztai OBVI
A lehalászásban 10 fogvatartott dolgozott a szakemberek utasításait követve.
A bent maradt halállomány igen változatos képet mutatott, a telepített fajták mellett számos betelepült, illetve korábban ott lévő fajta megtalálható volt.
A telepített busa, amúr, ponty kifogásra került, a keszegek, süllők, és egyéb halak átkerültek a kialakított Kerek-ér I-es halastó részbe.

Forrás: Állampusztai OBVI
A kifogott mennyiség végül várakozás feletti eredményt hozott. Összesen 287 db, 1318 kg busa; 1437 db, 2681 kg ponty; 34 db, 181 kg amúr, és 65 kg süllő akadt a hálókba a Kerek-ér II-es tavából.
A fogást értékesítették.

Forrás: Állampusztai OVBI

Forrás: Állampusztai OBVI

Forrás: Állampusztai OBVI

Forrás: Állampusztai OBVI