Várszépítés jóvátételi program keretein belül - A Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet fogvatartottai jóvátételi program keretében állagmegóvási és kertészeti munkálatokat végeznek az önkormányzati tulajdonú cég által működtetett múzeumokban.

Kezdhetném ezt a cikket úgy, hogy "egyszer volt, hol nem volt" de inkább nem teszem, mert ami az Intézetünkkel történt az nem mese még akkor, sem, ha azt közeli szemlélők annak hinnék. Ami most velünk történik az a színtiszta valóság!

Forrás: Békés Megyei Bv. Intézet

 

Az olvasó a bevezető után azt gondolhatná, hogy egy sikertörténetet fogok leírni és ebben úgy gondolom, hogy igaza is lehet. Volt ugyanis egy bűnmegelőzési pályázat, amiről már sokszor hallhatott mindenki, mivel az ország egyik legkisebb intézeteként a legtöbb támogatást kaphattuk rá. Ebben a projektben egy olyan együttműködő partnerre leltünk, aki nem csak az üzleti érdeket, hanem az általunk és a jog által fogvatartott személyek reintegrációs szándékát is fontosnak tartotta.

Forrás: Békés Megyei Bv. Intézet
A lehetőségeket számba véve és a folyamatos tárgyalásokat és egyeztetéseket követően megszületett egy olyan együttműködési megállapodás, mely mindkét fél igényeit kielégíti. Részünkről fontos volt, hogy a résztvevő fogvatartottak tényleges visszailleszkedési foglalkozásokon, szakkörökön vegyenek részt. A Gyulai Kulturális és Rendezvényszervező Nonprofit Kft. pedig elhivatott munkaerőhöz jutott. Ezt az együttműködést 2015. május 29-én, intézetünk falin belül szentesítette a két intézmény vezetője. 

Forrás: Békés Megyei Bv. Intézet

Akkor még nem is gondoltuk, hogy ilyen rövid időn belül a gyulai gyermeknapi programon sor kerül az első közreműködésre. Intézetünk részvétele a rendezvényen hatalmas sikert aratott. Ezt követően a további "házi és kertészeti praktikák" elnevezésű foglalkozások kerültek előtérbe, ahol is a szakkör keretein belül fogvatartottak önkéntes alapon intézeten kívül vállalták, hogy a Nonprofit Kft. által működtetett múzeumokban, valamint a Gyulai várban tevékenykednek. Első lépésként – három héten keresztül minden hétfőn – a Gyulai vár tornyában szorgoskodhattak fogvatartottaink. Ezt a pogramot 2015. június 22-én zártuk le, amikor is városunk első embere, Dr. Görgényi Ernő polgármester, valamint Katona Katalin a Nonprofit Kft. igazgatója is megtekintette a végeredményt. 

Forrás: Békés Megyei Bv. Intézet

A városvezető hangsúlyozta: többek között azért támogatják a két szervezet együttműködését, mert az lehetőséget ad a társadalomba törvénytisztelő módon visszatérni szándékozó fogvatartottaknak, hogy tegyenek a közösségért, mégpedig kulturális intézmények karbantartásával. A településvezető ennek kapcsán külön szólt a program nevelő hatásáról is.

Forrás: Békés Megyei Bv. Intézet

Katona Katalin kiemelte, hogy minden ilyen program fontos, hiszen a résztvevőknek segíthet újrafelépíteni a megtépázott önbecsülésüket, illetve általa úgy érezhetik, hogy hasznos tagjai lehetnek a közösségnek, és értéket tudunk teremteni. 

A programokban résztvevő fogvatartottak számára sikerült egy olyan projektet megvalósítanunk, amiben ők is hisznek. Ez nem nyilvánul meg másban, minthogy tényleg a társadalmat érintették meg. Mi sem bizonyítja jobban, mint az elmúlt hétvége, ami városunkban a "Múzeumok Éjszakája" rendezvénysorozat volt. Személyesen tapasztalhattam azon megnyilvánulásokat, amik a Gyulai várban elhangzottak. "Milyen szép!", "Milyen tiszta!" Az elhangzott szavakból méltón következtetek arra, hogy van létjogosultsága annak, amit a mi kis városunkban szeretnénk megvalósítani!

Forrás: Békés Megyei Bv. Intézet

Forrás: Békés Megyei Bv. Intézet

Forrás: Békés Megyei Bv. Intézet

Forrás: Békés Megyei Bv. Intézet