A Magyar Vöröskereszt első alkalommal adományozta a Véradóbarát Munkahely kitüntetést egy fegyháznak, amely nem más, mint a Balassagyarmati Fegyház és Börtön.

Fotó: Balassagyarmati Fegyház és Börtön

November 27-e a Véradók Napja Magyarországon. Ezen a napon a sokszoros véradókat, a véradóbarát munkahelyeket és a véradás ügyének támogatóit részesíti elismerésben a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat. A fővárosban szervezett, központi véradó napi ünnepségen idén összesen hatvanan vehettek át elismerést, és a díjazottak között volt a Balassagyarmati Fegyház és Börtön is.

Fotó: BvOP

Az intézet élen jár a társadalmi szerepvállalásokban, így rendkívül elkötelezetten támogatja az olyan ügyet is, mint az önkéntes véradás szervezése. A Magyar Vöröskereszt úgy ítélte meg, hogy az elmúlt években megtett erőfeszítéseik, segítségnyújtásuk elismeréseként ítéli oda a balassagyarmati börtönnek a véradóbarát díjat. A Büntetés-végrehajtás és a Magyar Vöröskereszt közötti partnerség egyébként nem új keletű, 30 éve segíti egymást a két szervezet, amelyben olyan közös célok fogalmazódtak meg, mint az elítéltek társadalmi reintegrációjának elősegítése és bűnismétlési kockázatuk csökkentése.

Fotó: BvOP

 

 

Az balassagyarmati börtön hosszú évek óta, évente három alkalommal szervez véradást, ahol alkalmanként 25-30 véradó vesz részt az intézet és az Ipoly Cipőgyár Kft. dolgozói közül, így évente több mint 30 liter vér kerül az Országos Vérellátó Központba. 

Fotó: BvOPEgyébiránt a bv. intézet nem csak ezt az egy elismerést tudhatja magáénak, hiszen az eseményen a legmagasabb véradás számot elért véradókat is jutalmazták, amelyért Pro Vita díjat kaptak. Az idei díjazottak között van a Balassagyarmati Fegyház és Börtön egykori kiváló dolgozója, Pleva Gábor nyugalmazott büntetés-végrehajtási törzsőrmester is, aki élete folyamán összesen 124-szer adta vérét a jó ügy szolgálatában – ez összesen 50 liternyi vért jelent –, ezzel alkalmanként három, összesen 372 rászoruló ember életét tudta pozitívan befolyásolni, segíteni, megmenteni.

Fotó: BvOP