Közel ötven csapat több száz futója emlékezett váltóversennyel a 2013-as rekordmagas árvízre a Mosoni-Dunán.

Minden idők legnagyobb árhullámával kellett szembenézni a Duna magyarországi felső szakaszán. Több ezer katona küzdött heteken át, együttműködve vízügyi szakemberekkel, katasztrófavédőkkel, rendőrökkel, valamint önkéntesekkel és civil lakosokkal, majd közös erővel sikerült legyőzni a medréből kilépő folyót, így egyetlen települést sem öntött el az ár. Homokzsákok megtöltésében, azok helyszíni kiürítésében, illetve a terület visszarendezésében a Győr-Moson-Sopron Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet fogvatartottjai is részt vettek.

Fotó: Honvédelem.huEnnek az emberfeletti küzdelemnek kíván emléket állítani a MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred a Zöldár 2013 – Összefogás elnevezésű emlékfutás évenkénti megszervezése révén.

A futás 2017. június 9-én 10 óra 10 perckor rajtolt el Győrből, az Aranypartról, hogy a résztvevők váltófutásban megtegyék a közel 30 kilométeres távot, a Szigetközi kerékpárút és a Mosoni-Duna töltés mentén. A csapatok váltóban futották végig a Győr-Győrújfalu-Győrzámoly-Győrladamér és Dunaszeg útvonalat.

Fotó: Honvédelem.huEbben az évben nemcsak a megyében élők és dolgozók kaptak meghívást az emlékfutásra, hanem a Magyar Honvédség valamennyi alakulata is. A beérkező futókat ebéddel várták a győri honvédek, mely bográcsban készült babgulyás volt. A rendezvény védnöke Széles Sándor, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja és Borkai Zsolt, Győr polgármestere, a Magyar Olimpiai Bizottság volt elnöke. 

Fotó: Honvédelem.huAz Emlékversenyt lezáró eredményhirdetésen számos felajánlásnak köszönhetően különdíjakat osztanak ki a szervezők (abszolút 1-3. helyezett, legjobb civil és hivatásos csapat, legjobb női csapat, a legfiatalabb és legidősebb átlagéletkorú csapat, illetve versenyző).

Senki sem távozott azonban üres kézzel: minden futó emlékérmet kapott. Az érem ezentúl azonban kicsit katonásra sikeredett, "dögcédulát" formázott. 

Fotó: Honvédelem.hu

A futóversenyen részt vett intézetünk is, melyen 7 fős csapatunk teljesítette a közel 30 kilométeres távot: dr. Németh Edit, Horváth Ilona, Vingelmann Gyöngyi, Hegedűsné Cseter Renáta, Szabóné Gara Gabriella, Pereznyák Rita és Drobina-Biró Zsuzsanna.


Gratulálunk nekik!