Sopronkőhidán ülésezett az MBT Történeti Szekciója

Publikálva: 2016. május 27.

2016. május 26-án tudományos fórumot tartott a Magyar Börtönügyi Társaság Történeti Szekciója a Sopronkőhidai Fegyház és Börtönben.

Fotó: Sopronkőhidai Fegyház és Börtön

Nyima Tamás bv. ezredes intézetparancsnok házigazdaként köszöntötte a megjelenteket, meghívott vendégeket, előadókat és a hallgatóságot, majd Dr. Estók József ny. bv. ddtbk. szekcióvezető nyitotta meg a fórumot.

Fotó: Sopronkőhidai Fegyház és Börtön

Fotó: Sopronkőhidai Fegyház és BörtönElőször „Mindszenty József levelezései hazánk amerikai követségéről” címmel Dr. Zinner Tibor egyetemi tanár előadását hallgathatták a jelenlévők. Megtudhatták, hogy Magyarország utolsó hercegprímása az 56-os forradalmat követően, 15 évet töltött hazánk amerikai követségén emigrációban, ahol 114 levelet írt a nagyhatalmak vezetőinek, amelyekre három válasz érkezett. A bíboros Vatikánnal folytatott levelezése már eredményesebb volt, hiszen 123 leveléből 79-re kapott választ. A 15 évet felölelő levelezés kettő kötetben, a Magyar Napló gondozásában jelent meg.

Ezt követően Dr. Bank Barbara történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagja, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa „Sopronkőhida és a rabgazdálkodás” címmel tartott érdekfeszítő előadásából megtudhattuk, hogy 1948-1951 között hogyan folyt Sopronkőhidán a rabmunkáltatás, és a megtermelt terményekkel folyó gazdálkodás. Elhangzott, hogy élelmezés tekintetében szinte önfenntartó lehetett a Sopronkőhidai börtön, mivel a rabok megtermelték maguknak az eleséget, és csak havi 15 kg szalonnával kellett kiegészíteni a fejadagokat.

Fotó: Sopronkőhidai Fegyház és Börtön

Szokolay Domokos a Nemzeti Emlékezet Bizottság tudományos kutatója „Sopronkőhida az 1944-45-ös évben” című előadásából megtudhatták a jelenlévők, hogy milyen volt az élet a második világháború utolsó, vérzivataros éveiben a sopronkőhidai börtönben, illetve milyen történelmi események zajlottak a börtön falain belül és a fegyintézet közvetlen közelében.

Fotó: Sopronkőhidai Fegyház és Börtön
A program lehetőséget biztosított a hallgatóknak, hogy a Fórum szabályainak megfelelően az előadásokkal kapcsolatosan kérdéseket intézzenek az előadókhoz.

A kérdések megválaszolását követően Dr. Estók János ny. bv. ddtbk. szekcióvezető a fórum lezárásaként megköszönte a sopronkőhidai bv. intézet vendéglátását, az előadók nagyon magas színvonalú prezentációit, és a hallgatóság kitüntető figyelmét.

A több mint félszáz résztvevő változatos témakörökben hallhatott előadásokat a büntetés-végrehajtás, ezen belül a sopronkőhidai börtön történelmét érintő kérdésekről.

Fotó: Sopronkőhidai Fegyház és Börtön

A program zárásaként Nyima Tamás bv. ezredes intézetparancsnok megköszönte a lehetőséget, hogy az általa vezetett börtön ilyen rangos, tudományos eseménynek adhatott otthont, majd vezetésével megtekintették a vendégek a Magyar Mindszenty Alapítvány által, a Sopronkőhidai Fegyház és Börtönnek letétbe adott – a Mindszenty hagyatékból származó tárgyakat és ruhákat az intézet Mindszenty emlékzárkájában. Továbbá az intézetben kivégzett Kiss Szaléz ferences rendi szerzetes emlékzárkájának bemutatására is sor került.

Fotó: Sopronkőhidai Fegyház és Börtön

Menü

Büntetés-végrehajtási Szervezet

Toborzás

Állampusztai Országos Bv. Intézet

Bács-Kiskun Megyei Bv. Intézet

Balassagyarmati Fegyház és Börtön

Baranya Megyei Bv. Intézet

Békés Megyei Bv. Intézet

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bv. Intézet

Budapesti Fegyház és Börtön

Fiatalkorúak Bv. Intézete

Fővárosi Bv. Intézet

Győr-Moson-Sopron Megyei Bv. Intézet

Hajdú-Bihar Megyei Bv. Intézet

Heves Megyei Bv. Intézet

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bv. Intézet

Kalocsai Fegyház és Börtön

Közép-dunántúli Országos Bv. Intézet

Márianosztrai Fegyház és Börtön

Pálhalmai Országos Bv. Intézet

Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön

Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet

Sopronkőhidai Fegyház és Börtön

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bv. Intézet

Szegedi Fegyház és Börtön

Szombathelyi Országos Bv. Intézet

Tiszalöki Országos Bv. Intézet

Tolna Megyei Bv. Intézet

Tököli Országos Bv. Intézet

Váci Fegyház és Börtön

Veszprém Megyei Bv. Intézet

Zala Megyei Bv. Intézet

Büntetés-végrehajtási Szervezet Oktatási, Továbbképzési és Rehabilitációs Központja

Büntetés-végrehajtás Központi Kórház

Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet

NKE Rendészettudományi Kar Büntetés-végrehajtási Tanszék

Börtönmúzeum

TÁMOP 5.6.3 kiemelt projekt

EFOP 1.3.3. kiemelt projekt

Navigáció