Félévzárás a szakács szakmaképzésben

Publikálva: 2016. december 15.

2016 szeptemberében indult útjára a szakácsok képzése Sopronkőhidán. Az oktató séfek szerint a képzés gyakorlati részében elkészített ételeket bárhol nyugodt szívvel feltálalhatnák a vendégek előtt.

Fotó: Sopronkőhidai Fegyház és BörtönBefejeződött az első félév vizsgaidőszaka az iskolarendszerű szakács szakképzésben részt vevő 31 fogvatartott számára. A leendő szakácsok az élelmiszer- és ételkészítési ismeretek mellett sikeresen számoltak be írásban a foglalkoztatás és vendéglátó gazdálkodási ismeretek tantárgyakból is.

Fotó: Sopronkőhidai Fegyház és Börtön
A két csoportban tanuló fogvatartottak a legnagyobb izgalommal az ételkészítés gyakorlati vizsgáját várták, ahol 2 óra állt rendelkezésükre, hogy minimum 3 adagban elkészítsék a feladatul kapott ételsorokat. Nem volt hiába a szeptemberben induló oktatás heti 8 órás gyakorlati képzése, mert a levesek betéttel, a köretek, a főzelékek feltéttel, vagy a kiegészítő saláták, az egyszerű tésztaételek, a meleg és hideg előételek, a főételek rendben és időre elkészültek, a munkaterv összeállításától kezdve a tálalásig. A végeredményt a vendéglátásban sokszor az ízélmény szubjektivitása miatt eltérően értékelik, de a korszerű konyhatechnológia alkalmazása, a nyersanyag-felhasználás gazdaságossága, a munkahely folyamatos tisztántartása, és a balesetvédelmi előírások betartása már konkrétan osztályozható.

Fotó: Sopronkőhidai Fegyház és Börtön
Az egyszerű puliszkától a tócsnin és a pomme duchesse-n (hercegnő burgonya) át a krokettig, vagy a zöldborsó főzeléktől a tökfőzelékig a feladatok megoldása a receptismereten múlt. A pontos mértékkel meghatározott, vagy olykor csak eltalált alapanyagok miatt sikerülhetett jól a langalló (kenyérlángos) és a pizza tésztája, míg az időérzéken múlt a marhahúsleves, gulyásleves és a tejfölös gombaleves minősége.

A szakácstanulók börtön szlengjébe már beépültek új szakkifejezések is, mint a "jól lestaubollak" (liszt szórás), nem "úszod meg a legírozást" (sűrítés tojássárgájával), "el leszel posírozva" (alacsonyabb hőmérsékletű főzés), és nem mindegy, hogy "szórakozol, vagy szotírozol" (kevés zsiradékon való sütés).

Az osztályzatokon túl a gyakorlati vizsgák legfőbb motiváló ereje volt, hogy az elítélt szakácstanulók megkóstolhatták, sőt megehették egymás kitálalt „tételeit”. 

Menü

Büntetés-végrehajtási Szervezet

Toborzás

Állampusztai Országos Bv. Intézet

Bács-Kiskun Megyei Bv. Intézet

Balassagyarmati Fegyház és Börtön

Baranya Megyei Bv. Intézet

Békés Megyei Bv. Intézet

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bv. Intézet

Budapesti Fegyház és Börtön

Fiatalkorúak Bv. Intézete

Fővárosi Bv. Intézet

Győr-Moson-Sopron Megyei Bv. Intézet

Hajdú-Bihar Megyei Bv. Intézet

Heves Megyei Bv. Intézet

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bv. Intézet

Kalocsai Fegyház és Börtön

Közép-dunántúli Országos Bv. Intézet

Márianosztrai Fegyház és Börtön

Pálhalmai Országos Bv. Intézet

Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön

Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet

Sopronkőhidai Fegyház és Börtön

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bv. Intézet

Szegedi Fegyház és Börtön

Szombathelyi Országos Bv. Intézet

Tiszalöki Országos Bv. Intézet

Tolna Megyei Bv. Intézet

Tököli Országos Bv. Intézet

Váci Fegyház és Börtön

Veszprém Megyei Bv. Intézet

Zala Megyei Bv. Intézet

Büntetés-végrehajtási Szervezet Oktatási, Továbbképzési és Rehabilitációs Központja

Büntetés-végrehajtás Központi Kórház

Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet

NKE Rendészettudományi Kar Büntetés-végrehajtási Tanszék

Börtönmúzeum

TÁMOP 5.6.3 kiemelt projekt

EFOP 1.3.3. kiemelt projekt

Navigáció