A Pálhalmai Agrospeciál Kft. új üzemrészt nyitott a közelmúltban. A zsírsütő magas minőségű sült sertészsírral és tepertővel tudja ellátni a vásárlókat. A Pálhalmai Agrospeciál Kft. fejlesztőmérnöke számolt be az új egységről.
Az ötlet
Mivel van vágóhídunk, a félsertéseket belső ellátásban és húsboltoknak is értékesítjük. Partnereink között van olyan intézet, amelyik úgynevezett lehúzott félsertést vásárol, ami azt jelenti, hogy a szalonna részt bőrrel együtt lehúzzák a sertésről. Ezt eddig túlnyomórészt értékesítettük, azonban úgy gondoltuk, magasabb hozzáadott értékű terméket is szeretnénk előállítani. Így jött az ötlet, hogy süssünk belőle zsírt és tepertőt.
Az üzem
A helyszín adott volt, a vágóhíd mellett építettük meg a zsírsütő üzemet, ami minden előírásnak megfelel és minden igényünket kielégíti. Bármelyik bejáratot is választjuk, egy légfüggöny alatt kell áthaladnunk, ami távol tartja a legyeket, ennek főleg nyáron vesszük majd hasznát. Ahhoz, hogy a munkatérbe bejussunk át kell mennünk a fekete- és fehér öltözőkön, továbbá mosdó és tusolási lehetőség is a dolgozók rendelkezésére áll. A legkorszerűbb berendezések segítik, hogy kifogástalan minőségű termék kerülhessen az asztalokra.
A folyamat
250 literes gázüzemű üstben sütjük a zsírt, előtte egy bőrkéző géppel lehúzzuk a bőrt a szalonnáról, majd azt kézzel daraboljuk a megfelelő méretűre. Ezt követően kerül bele az üstbe, ahol kisütjük. A zsírt zárt rendszeren keresztül egy ülepítő tartályba engedjük, hogy az esetleges morzsarésztől megszabaduljunk. Ezután a végterméket egy hűtő-homogenizáló tartályba szivattyúzzuk, majd dobozoljuk. A tepertőt tálcára szedjük, lecsepegtetjük, majd becsomagoljuk.
A megrendelők
Most, hogy a határon nagy munkák folynak, oda legalább hetente egy alkalommal szállítunk tepertőt, illetve jelen vagyunk a bv. intézetekben is. A tevékenység sikerét mi sem mutatja jobban, hogy már több intézet is jelezte, hogy elsősorban tepertőre lenne szüksége. Reméljük, hogy egyre többen vesznek majd zsírt is, hiszen nincs tepertő zsír nélkül, ha nem tudjuk a zsírt értékesíteni, akkor tepertő sem lesz.
A kapacitás
A rendszert úgy méreteztük, hogy amennyi szalonna keletkezik a vágóhídon, azt egy műszakban fel tudja dolgozni az üzem. A zsírsütőben egy fő civil dolgozónak tudunk munkát adni, az előkészítésben fogvatartottak is segítenek, pont úgy ahogy a vágóhídon is civilek és fogvatartottak közösen dolgoznak.