Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet

A Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet országos jellegű intézet. Jelenleg a jogerősen elítélt fiatalkorú férfi fogvatartottak kivételével az intézetben a büntetés-végrehajtás teljes keresztmetszete megtalálható és az elmúlt hat évtizedben az ország legnagyobb bv. intézetévé nőtte ki magát. Az intézet tagoltsága megmaradt, a pálhalmai központi épületek mellett 3 alegységgel működik, Mélykúttal, Bernátkúttal és Sándorházával. A három alegység területi elhelyezkedése alapján elkülönül egymástól.
Az intézet befogadóképessége 1161 fő, azonban a tényleges létszám 1500-1600 fő között mozog. A fogvatartottak túlnyomó részét a börtön fokozatú jogerős elítéltek teszik ki, de jelentős a nem jogerősen elítéltek száma is.
Az intézet feladata közé tartozik a Dunaújvárosi Városi Bíróság illetékességi körébe tartozó előzetes letartóztatások foganatosítása is, amely átlagosan 20 fő fogvatartottat jelent.
Mivel az intézet alaptevékenysége a jogerős ítéletek letöltésére érkező elítéltek elhelyezése, ezért az előzetes letartóztatás valamint a nemjogerős elítéltek elhelyezése lényegesen nagyobb és nehezebben megoldható többletfeladatot jelent a sándorházi alegységnek.

A fogvatartottak munkáltatása alapvetően az Agrospeciál Kft. munkahelyein történik, mely munkáltatás zömét az állattenyésztés, növénytermesztés illetve az ipari ágazatban történő munkáltatás biztosítja.

Balázs Péter bv. dandártábornok
bv. főtanácsos
parancsnok

Elérhetőség:


Nagyobb térképre váltás