Börtönszínház, újratöltve

Publikálva: 2016. augusztus 17.

Másodszor is bemutatkoztak az ország legjobb börtönszínházi társulatai: augusztus 12-én a budapesti József Attila Színházban rendezte meg a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága a II. Országos Börtönszínházi Találkozó döntőjét. A rendezvényhez szinte minden magyarországi börtön színjátszótársulata csatlakozott, a regionális döntőkkel együtt összesen 21 börtön 237 fogvatartottja szerepelt a versenyen. A legjobb előadásnak járó díjat a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet társulata nyerte, a Szerepcsere című produkcióval.

Fotó: Apró Andrea - BvOP

Minden hazai börtönben működik irodalmi- és színjátszó szakkör, amely a drámapedagógia eszközeit felhasználva a szabadidő hasznos eltöltése mellett a fogvatartottak ön- és emberismeretét, érzelmi intelligenciáját is erősíti.
A színjátszás a pedagógiai lehetőségek tárházát vonultatja fel, segítségével az elítéltek újragondolhatják döntéseik rövid és hosszú távú következményeit, az átélt élmények pedig tovább növelik a társadalomba történő visszailleszkedésük esélyét.

A felhívásra szinte minden magyarországi börtön színjátszótársulata jelentkezett. A felkészülésben és a darabok színre vitelében több száz fogvatartott vett részt – összesen 21 börtön 237 fogvatartottja szerepelt a versenyen. Az alkalmi színészek szabadidejükben, munka után próbálták a darabokat. Az előadások színre vitelében a bv.-s kollégák, reintegrációs tisztek és drámapedagógusok mellett elismert színművészek és rendezők is részt vettek.

 Fotó: Apró Andrea - BvOP2013 után immár második alkalommal rendezte meg a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága augusztus 12-én az Országos Börtönszínházi Találkozót Budapesten, a József Attila Színházban. 

Fotó: Apró Andrea - BvOP

A rendezvényt nyitó sajtótájékoztatón részt vett Nemcsák Károly, Jászai Mari-díjas színművész, a József Attila Színház igazgatója, Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára, Dr. Hatala József altábornagy, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke és Csóti András altábornagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka.

Fotó: Apró Andrea - BvOP

Nemcsák Károly, a színház igazgatója házigazdaként megköszönte, hogy a szervezők a József Attila Színházat választották a találkozó helyszínéül, mint hozzátette, a következő alkalommal is szívesen otthont adnak az eseménynek.

Tasnádi László rendészeti államtitkár emlékeztetett arra, hogy az új büntetés-végrehajtási kódex egyik alapelve, hogy már a büntetés-végrehajtás megkezdésekor azzal foglalkoznak a szakemberek, hogy az elítélt szabaduláskor hogyan fog visszailleszkedni a társadalomba. A cél az, hogy a fogvatartottak vegyenek részt termelő munkában, és szabadidejükben élhessenek a hobbijuknak. "Nagyon fontos az, hogy minden napnak legyen feladata, és minden szabadidőnek legyen értelme" - mondta a társadalomba való sikeres visszailleszkedés elősegítéséről. Hozzátette: a mai nap a színjátszásról szól, az elítéltek ezúttal második alkalommal mutathatják be tehetségüket. Kiemelte: a találkozó azért is fontos, mert a színházi előadásokon sok hozzátartozó is jelen van, a fogvatartottak nekik is bizonyíthatják, mit tudnak, milyen értékekkel rendelkeznek.

Hatala József nyugalmazott rendőr altábornagy, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke kiemelte: a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács a börtönszínház-program megvalósításában örömmel vett részt és biztosított forrást a találkozó megrendezéséhez. Arról beszélt, hogy a reintegráció fontos bűnmegelőzési terület. Mint mondta, minden olyan terápiás megoldásban részt vesznek, amely az elítéltek személyiségfejlődését befolyásolja. A munka világába való visszavezetés és az iskolai képzés, oktatás, nevelés mellett a művészetterápiás foglalkozások, módszerek bevezetéséhez is segítséget nyújtanak.

Csóti András altábornagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka elmondta, hogy az Európában egyedülálló eseményt, mintegy 2 millió forintból valósították meg. A bv. szervezet vezetője köszönetet mondott a felkészítésben és a biztosításban szerepet vállaló kollégáknak, emellett a közönség figyelmébe ajánlotta  a színház előcsarnokában kiállított, a képzőművészeti szakkörökben készült fogvatartotti munkákat.

Fotó: Apró Andrea - BvOP

A döntőbe az öt regionális győztes börtön, Állampuszta, Pálhalma, Szombathely, Tiszalök és Vác csapata került be. A színházi találkozó zsűritagjai Nemcsák Károly színigazgató, Ambrus Asma színművésznő, Németh Ákos drámaíró, Hatala József és Csóti András voltak.

A Váci Fegyház és Börtönben hat éve működik a Vaskakas Irodalmi Színpad, akik Petőfi Sándor A helység kalapácsa című vérbő komédiáját választották.

Fotó: Apró Andrea - BvOP

Fotó: Apró Andrea - BvOP

 

Az első börtönszínházi találkozó döntőjébe is bejutott Állampusztai Országos Bv. Intézet csapata is egy pajzán komédiát – Kéri Ferenc: Lopótök, avagy a Mari nem olyan – vitt színre.

 

Fotó: Apró Andrea - BvOP

 

 

 

 

A szombathelyi börtönben a megnyitás óta működik dráma- és színjátszó szakkör. A döntőben Turi Gábor: Szerepcsere, egy fedett nyomozó kalandjai a börtönben című darabját adták elő. A végül a legjobb előadás díját elnyerő Szerepcsere igazi börtöndarab, amely fanyar paródiával ábrázolja egy börtön életét. 

Fotó: Apró Andrea - BvOP

Fotó: Apró Andrea - BvOP

Fotó: Apró Andrea - BvOP

Fotó: Apró Andrea - BvOP

A Pálhalmai Országos Bv. Intézet Szép Ernő Május című darabját adta elő.
Ebben az intézetben férfi és női elítéltek egyaránt töltik büntetésüket. Éppen ebből adódik a darab különlegessége, hiszen a versenyre nők és a férfiak együtt készülhettek, egy társulatot alkothattak. A darab színre vitelét Csadi Zoltán, a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház színésze segítette.

Fotó: Apró Andrea - BvOP

Fotó: Apró Andrea - BvOP

Fotó: Apró Andrea - BvOP

A Tiszalöki Országos Bv. Intézetben a kezdetektől működik színjátszó szakkör: a Tiszavirág Társulat a nevét nem a gyors elmúlás, hanem a különlegesség miatt választotta. Fazekas Mihály: Lúdas Matyi című művét vitték színre.

Fotó: Apró Andrea - BvOP

Fotó: Apró Andrea - BvOP

A zsűri döntését Fehér Anna, a nap háziasszonya ismertette a színpadon izgatottan összesereglett szereplőkkel és a nézőközönséggel.

A legjobb előadásnak járó díjat a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet társulata, a Szerepcsere, egy fedett nyomozó kalandjai a börtönben című produkció nyerte el.

Fotó: Apró Andrea - BvOP

A legjobb rendezés és a legjobb adaptáció díját a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet Május című előadása érdemelte ki.


Fotó: Apró Andrea - BvOP

Fotó: Apró Andrea - BvOP

 A legjobb főszereplő a szombathelyi darabot író és a főszerepet játszó fogvatartott, míg a legjobb mellékszereplő a Lopótök, avagy a Mari nem olyan című darab Mamája lett.A zsűri két különdíjat is odaítélt: a legjobb díszletért a Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézet társulatának Lúdas Matyi című előadását díjazták, a Váci Fegyház és Börtön pedig az egyedi színpadi látványért kapott díjat.

 Fotó: Apró Andrea - BvOP

 

(forrás: MTI, BvOP)

Menü

Büntetés-végrehajtási Szervezet

Toborzás

Állampusztai Országos Bv. Intézet

Bács-Kiskun Megyei Bv. Intézet

Balassagyarmati Fegyház és Börtön

Baranya Megyei Bv. Intézet

Békés Megyei Bv. Intézet

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bv. Intézet

Budapesti Fegyház és Börtön

Fiatalkorúak Bv. Intézete

Fővárosi Bv. Intézet

Győr-Moson-Sopron Megyei Bv. Intézet

Hajdú-Bihar Megyei Bv. Intézet

Heves Megyei Bv. Intézet

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bv. Intézet

Kalocsai Fegyház és Börtön

Közép-dunántúli Országos Bv. Intézet

Márianosztrai Fegyház és Börtön

Pálhalmai Országos Bv. Intézet

Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön

Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet

Sopronkőhidai Fegyház és Börtön

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bv. Intézet

Szegedi Fegyház és Börtön

Szombathelyi Országos Bv. Intézet

Tiszalöki Országos Bv. Intézet

Tolna Megyei Bv. Intézet

Tököli Országos Bv. Intézet

Váci Fegyház és Börtön

Veszprém Megyei Bv. Intézet

Zala Megyei Bv. Intézet

Büntetés-végrehajtási Szervezet Oktatási, Továbbképzési és Rehabilitációs Központja

Büntetés-végrehajtás Központi Kórház

Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet

NKE Rendészettudományi Kar Büntetés-végrehajtási Tanszék

Börtönmúzeum

TÁMOP 5.6.3 kiemelt projekt

EFOP 1.3.3. kiemelt projekt

Navigáció