Életet mentett egy reintegrációs őrizetben lévő elítélt férfi

Publikálva: 2017. január 8.

Az életet mentő férfi egyike annak a 642 elítéltnek, akik a reintegrációs őrizet jogintézményének köszönhetően nagyobb eséllyel illeszkedhetnek vissza a társadalomba.

Az esemény Kaposvárott a Deseda-tónál történt ma délelőtt. Az elítélt éppen akkor sétáltatta kutyáját a tó mellett a részére meghatározott reintegrációs őrizeti zónán belül, amikor egy korcsolyázó férfi alatt beszakadt a tó jege. A bajba jutott segítségére siető reintegrációs őrizetben lévő férfi az egyik közeli háznál kért létrát, párja ezzel egyidőben a segélyhívó számon kért segítséget. A férfi saját életét kockáztatva azonnal a vízben elmerülő mentésére sietett. Az olvadó jégen két darab létra és kötelek segítségével megközelítette az elsüllyedőt.  Amikor a közelébe ért, már ropogott alatta a jég, ezért az egyik létrára kötelet kötött, és belökte a jeges vízben fuldoklónak, akinek harmadszorra sikerült elkapnia azt, ez után sikerült biztonságos jégfelületre húzni. Később a kiérkező katasztrófavédelem munkatársai segítettek a partra jutásban. A gyors segítségnyújtásnak köszönhetően a bajba jutott férfi túlélte a balesetet.

A reintegrációs őrizet egy sikeres, új jogintézmény, amelynek alkalmazását a 2015. április elsején hatályba lépett új bv. törvény tette lehetővé. Bevezetésével a büntetés-végrehajtás eszköztára jelentősen bővült a sikeres társadalmi visszailleszkedés elősegítése tekintetében. Ezzel az eszközzel csökkenteni lehet az intézetek zsúfoltságát, a fogvatartás költségeit, és elősegítik az elítéltek visszailleszkedését a társadalomba.

A törvény azoknak a fogvatartottaknak ad lehetőséget a reintegrációs őrizet igénybevételére, akiket első alkalommal, nem személy elleni erőszakos bűncselekmény miatt, és öt évet meg nem haladó, fogház- vagy börtönbüntetésre ítéltek, valamint vállalják a jogintézménnyel járó szabályok betartását.

A reintegrációs őrizetbe kerülő jogerősen elítéltek csak részben nyerik vissza szabadságukat, hiszen tényleges mozgásuk és tartózkodási helyük szabad megválasztása is korlátozott az őrizetük során: távozhatnak ugyan az intézetből – már a büntetés tényleges kitöltése előtt –, de csak a büntetés-végrehajtási bíró által kijelölt helyen tartózkodhatnak, amelyet szigorúan meghatározott esetekben hagyhatnak csak el.

Jelenleg (január 6-ai adat) 156 elítélt tölti a szabadságvesztését reintegrációs őrizetben. 2015. április 1-je óta összesen 642 fő esetében engedélyezték a jogintézmény alkalmazását.

A mentésről egy amatőr videó is készült, amely alább megtekinthető:

A nyitókép forrása: RTL Klub Híradó

Menü

Büntetés-végrehajtási Szervezet

Toborzás

Állampusztai Országos Bv. Intézet

Bács-Kiskun Megyei Bv. Intézet

Balassagyarmati Fegyház és Börtön

Baranya Megyei Bv. Intézet

Békés Megyei Bv. Intézet

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bv. Intézet

Budapesti Fegyház és Börtön

Fiatalkorúak Bv. Intézete

Fővárosi Bv. Intézet

Győr-Moson-Sopron Megyei Bv. Intézet

Hajdú-Bihar Megyei Bv. Intézet

Heves Megyei Bv. Intézet

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bv. Intézet

Kalocsai Fegyház és Börtön

Közép-dunántúli Országos Bv. Intézet

Márianosztrai Fegyház és Börtön

Pálhalmai Országos Bv. Intézet

Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön

Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet

Sopronkőhidai Fegyház és Börtön

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bv. Intézet

Szegedi Fegyház és Börtön

Szombathelyi Országos Bv. Intézet

Tiszalöki Országos Bv. Intézet

Tolna Megyei Bv. Intézet

Tököli Országos Bv. Intézet

Váci Fegyház és Börtön

Veszprém Megyei Bv. Intézet

Zala Megyei Bv. Intézet

Büntetés-végrehajtási Szervezet Oktatási, Továbbképzési és Rehabilitációs Központja

Büntetés-végrehajtás Központi Kórház

Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet

NKE Rendészettudományi Kar Büntetés-végrehajtási Tanszék

Börtönmúzeum

TÁMOP 5.6.3 kiemelt projekt

EFOP 1.3.3. kiemelt projekt

Navigáció