Karácsony a börtönben – közel egy tonnányi adományt gyűjtött össze a büntetés-végrehajtás

Publikálva: 2017. december 22.

Immár ötödik alkalommal, 2017. december 22-én rendezték meg a Fővárosi Bv. Intézet Színháztermében azt a rendhagyónak mondható szentmisét, amelyet az intézetben dolgozóknak és a fogvatartottnak celebrált Erdő Péter bíboros, prímás. Emellett pedig átadták a bv. szervezet gazdasági társaságai, illetve a kollégák által összegyűjtött közel egy tonnányi adományát is a Magyar Vöröskeresztnek.

A civil szervezetek, egyházak már több évtizede szervezetünk munkájának kulcsszereplői: mintegy 40 egyházi közösséggel és 120 civil szervezettel dolgozunk együtt nap, mint nap a különféle reintegrációs programok megvalósításában, hogy a fogvatartottak társadalomba történő visszailleszkedése minél zökkenőmentesebben történjen.

Fotó: BvOPNagy hagyománya van a börtönökben a fogvatartotti vallásgyakorlásnak, hiszen a rendszerváltás óta rendszeres a lelkészek munkássága a büntetés-végrehajtási intézetekben. Amellett, hogy jogszabály adta lehetőség a szabad vallásgyakorlás, az intézeteknek is fontos, hogy az elítéltek élhessenek is e jogukkal. A karácsonyi ünnepkör különösen kiemelt időszak a fogvatartottak számára, hiszen a falakkal körbezárt világban lelkileg jobban megviseli őket szeretteik, családtagjaik, barátaik hiánya. Ez az időszak a szabad életben is nagy kihívást jelent a magányos embereknek, a börtönben pedig még fokozottabb. Részben emiatt is börtöneinkben évről-évre nagy figyelmet fordítunk az adventi időszakban rendezett programokra, eseményekre úgy, hogy az intézetben dolgozó reintegrációs tisztek, pszichológusok, lelkészek, de adott esetben a felügyelők is igyekeznek színesebbé, meghittebbé tenni a falakon belül töltött ünnepeket. Jellemző programok az ünnepi gyertyagyújtás, az istentiszteletek és egyéb vallási programok, a különböző szellemi vetélkedők, sakkversenyek, asztalitenisz-bajnokságok.

A Venyige utcai objektumban megtartott ünnepi szentmisén a száz megjelent fogvatartott mellett az intézet kollégái is részt vettek. Az intézet börtönlelkészei mindent megtettek azért, hogy a Színházterem méltó lehessen az adventi szertartáshoz – nemcsak a terem díszítésével, hanem a fogvatartottak lelki felkészítésével is hozzájárultak az ünnepi hangulathoz. Idén a misét Sillye Jenő római katolikus zenész ünnepi gitáros énekei is színesítették.

Azonban nem csak kapunk, adunk is az civil és egyházi szervezeteknek: szinte minden börtönben a fogvatartottak adományokat gyűjtenek, hogy ezzel is segítsék az arra rászoruló szervezeteket, óvodákat, gyermekotthonokat.

Fotó: BvOPA fogvatartottak mellett természetesen kollégáinknak is fontos a rászorulók megsegítése. Ezt bizonyítja, hogy hosszú évek óta szervezünk gyűjtést különböző alapítványoknak és civil szervezeteknek. Idén közel egy tonnányi adomány gyűlt össze: tartós élelmiszerek, ruhák, játékok – közte a BUFA Kft. 100 darab Jenga fajátéka –, de gyümölcs, édesség is jut az arra rászorulók asztalára. Idén adományunkat a Magyar Vöröskereszt szervezete kapta.

Fotó: BvOP

Fotó: BvOP

Fotó: BvOP

Fotó: BvOP

 

Menü

Büntetés-végrehajtási Szervezet

Toborzás

Állampusztai Országos Bv. Intézet

Bács-Kiskun Megyei Bv. Intézet

Balassagyarmati Fegyház és Börtön

Baranya Megyei Bv. Intézet

Békés Megyei Bv. Intézet

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bv. Intézet

Budapesti Fegyház és Börtön

Fiatalkorúak Bv. Intézete

Fővárosi Bv. Intézet

Győr-Moson-Sopron Megyei Bv. Intézet

Hajdú-Bihar Megyei Bv. Intézet

Heves Megyei Bv. Intézet

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bv. Intézet

Kalocsai Fegyház és Börtön

Közép-dunántúli Országos Bv. Intézet

Márianosztrai Fegyház és Börtön

Pálhalmai Országos Bv. Intézet

Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön

Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet

Sopronkőhidai Fegyház és Börtön

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bv. Intézet

Szegedi Fegyház és Börtön

Szombathelyi Országos Bv. Intézet

Tiszalöki Országos Bv. Intézet

Tolna Megyei Bv. Intézet

Tököli Országos Bv. Intézet

Váci Fegyház és Börtön

Veszprém Megyei Bv. Intézet

Zala Megyei Bv. Intézet

Büntetés-végrehajtási Szervezet Oktatási, Továbbképzési és Rehabilitációs Központja

Büntetés-végrehajtás Központi Kórház

Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet

NKE Rendészettudományi Kar Büntetés-végrehajtási Tanszék

Börtönmúzeum

TÁMOP 5.6.3 kiemelt projekt

EFOP 1.3.3. kiemelt projekt

Navigáció