Börtönlelkészeket és börtönmissziót végző önkénteseket tüntetett ki az államtitkár

Publikálva: 2016. november 3.

2016. november 3-án a Magyar Testvéri Börtöntársaság (MTB) és a Börtönlelkészek Magyarországi Szervezete (BMSZ) közösen tartotta meg az éves rendes közgyűlését és konferenciáját a Református Zsinati Hivatal dísztermében. A rendezvényen Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkára több díjat is átadott.

Fotó: BvOPSoltész Miklós ünnepi köszöntőjében két dolgot emelt ki, amely a börtönlelkészek és önkéntesek munkájában egyszerre van jelen, ez az irgalom és a remény. Feladatuk, hogy egyrészt irgalommal forduljanak a börtönben lévők felé, másrészt a jó irányba terelve reményt adjanak a fogvatartottaknak, és segítsék őket, hogy szabadulásuk után valóban új életet kezdhessenek. Kiemelte, hogy a börtönlelkészek és az önkéntesek munkája, szolgálata nemcsak a büntetés-végrehajtásnak fontos, hanem az egész társadalomnak, mivel véleménye szerint társadalmi érdek, hogy a fogvatartottak a börtönben töltött idő után a szabad életben is képesek legyenek a közösségben és a közösségért élni.

Fotó: BvOPA Magyar Testvéri Börtöntársaság és a Börtönlelkészek Magyarországi Szervezete már öt éve szervez közös konferenciákat, programokat. A mostani rendezvénynek több különleges napirendi pontja is volt: Soltész Miklós államtitkár, illetve Roszík Gábor, a két szervezet közös elnöke átadták a Bonhoeffer és a Colson díjakat azoknak a börtönlelkészeknek, börtönmissziós tagoknak, akik az elmúlt időszakban a lehető legnagyobb alázatossággal és szolgálatkészséggel végezték tevékenységüket, valamint a meghívottak pódiumbeszélgetést hallgathattak meg „Komplexitás a börtönmisszió területén a reintegráció sikere érdekében” címmel.

Az ünnepélyes díjátadót megelőzően Roszík Gábor számolt be a Magyar Testvéri Börtöntársaság és a Börtönlelkészek Magyarországi Szervezete elmúlt évben végzett szolgálatáról. Beszédében megemlítette a fogvatartottak részére szervezett Országos Bibliavetélkedőt, amelyre alkalmanként közel 1200 fogvatartott készül, az 1992-ben útnak indított Angyalfa-programot, amely a fogvatartottak gyermekeire fókuszál, valamint a Nemzetközi Börtönmissziós Imahetet és az 1997 óta szervezett nyári táborokat is. Szót ejtett ugyanakkor azokról a nemzetközi kezdeményezésekről, amelyeket sikeresen adaptáltak hazánkban is, ilyen például a már három bv. intézetben működő APAC körlet, ahol 15-25 fogvatartott él együtt keresztény alapelvek szerint.

Fotó: BvOP

Az evangélikus lelkészről, teológusról, a második világháború alatti német ellenállás támogatójáról és mártírjáról, Dietrick Bonhoeffer-ről elnevezett díjat 2015-ben Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjének támogatásával a Magyar Testvéri Börtöntársaság alapította azzal a szándékkal, hogy elismerje a börtönlelkészek munkáját és szolgálatát. A börtönlelkészek szavazatai és a Börtöntársaság elnökségének döntése alapján az idei évben az elismerést Koroknai András, a szegedi fegyház református börtönlelkésze, valamint Lippai Csaba görögkatolikus pap, a nyíregyházi börtön lelkésze kapta.

Fotó: BvOP
Fotó: BvOP

A 2012-ben elhunyt Charles W. Colsonról, a Nemzetközi Testvéri Börtöntársaság megalapítójáról és a fogvatartottak szemléletének megreformálásában élenjáró lelkészről elnevezett díjat idén rendhagyó módon, nem két, hanem három börtönmissziós tevékenységet elősegítő tag kaphatta meg. A börtönlelkészek szavazati és az elnökség döntése alapján Katona Csilla, a Magyar Bűnmegelőzési Börtönmissziós Alapítvány elnökségi tagja, Szabó József, a Magyar Evangéliumi Börtönmisszió elnöke és Magyari Márton, a MTB ügyvezető igazgatója vehette át.

Fotó: BvOP

Az eseményt lezáró pódiumbeszélgetésen a résztvevők megosztották azokat a tapasztalatokat, amelyeket a reintegrációt segítő tevékenységük során tapasztaltak, kiemelve, hogy e tevékenységükre a 2015-ben életbelépő új jogszabály, a bv. kódex fordított nagyobb figyelmet. Roszík többek között megemlítette azt is, hogy kutatások bizonyítják, hogy azok a fogvatartottak, akik rendezett családi körülmények közé szabadulnak, hatszor kisebb eséllyel lesznek visszaesők, amely szintén a sikeres visszailleszkedés egyik alapfeltétele, ezért fektetnek akkora hangsúlyt mind a börtönlelkészek, mind pedig az őket segítők a családi rendezvények szervezésére, lebonyolítására.

 

 

Menü

Büntetés-végrehajtási Szervezet

Toborzás

Állampusztai Országos Bv. Intézet

Bács-Kiskun Megyei Bv. Intézet

Balassagyarmati Fegyház és Börtön

Baranya Megyei Bv. Intézet

Békés Megyei Bv. Intézet

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bv. Intézet

Budapesti Fegyház és Börtön

Fiatalkorúak Bv. Intézete

Fővárosi Bv. Intézet

Győr-Moson-Sopron Megyei Bv. Intézet

Hajdú-Bihar Megyei Bv. Intézet

Heves Megyei Bv. Intézet

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bv. Intézet

Kalocsai Fegyház és Börtön

Közép-dunántúli Országos Bv. Intézet

Márianosztrai Fegyház és Börtön

Pálhalmai Országos Bv. Intézet

Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön

Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet

Sopronkőhidai Fegyház és Börtön

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bv. Intézet

Szegedi Fegyház és Börtön

Szombathelyi Országos Bv. Intézet

Tiszalöki Országos Bv. Intézet

Tolna Megyei Bv. Intézet

Tököli Országos Bv. Intézet

Váci Fegyház és Börtön

Veszprém Megyei Bv. Intézet

Zala Megyei Bv. Intézet

Büntetés-végrehajtási Szervezet Oktatási, Továbbképzési és Rehabilitációs Központja

Büntetés-végrehajtás Központi Kórház

Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet

NKE Rendészettudományi Kar Büntetés-végrehajtási Tanszék

Börtönmúzeum

TÁMOP 5.6.3 kiemelt projekt

EFOP 1.3.3. kiemelt projekt

Navigáció