Fogvatartotti munkával készül a NATO-drót

Publikálva: 2015. december 9.

A próbaüzem után megkezdődött az ideiglenes határzár építésére alkalmas pengeéles dróthenger üzemszerű gyártása a Márianosztrai Fegyház és Börtönben. Erről Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó és Csóti András bv altábornagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka tájékoztatta a sajtó képviselőit december 9-én a gyártás helyszínén.

A miniszterelnöki főtanácsadó elmondta, hogy NATO-drótot Magyarországon egyedüliként a büntetés-végrehajtáshoz tartozó Nostra Kft. gyárt. Bakondi György kitért arra is, hogy Szlovéniának 24 ezer tekercs NATO-drótot, 16 ezer oszlopot, 48 ezer rögzítőtüskét értékesített hazánk, Macedóniának pedig 10 ezer tekercs – 100 kilométer hosszú – pengeéles drótot, oszlopverő gépet, valamint technikai eszközöket szállított hazánk. A dróthengerek egy része már itt készült.


Fotó: Apró Andrea - BvOP

Az ideiglenes biztonsági határzár szerkezeti elemeinek beszerzését, majd  gyártását, illetve a szállítást a büntetés-végrehajtás gazdasági társaságai végezték, az ideiglenes határzár karbantartása, javítása szintén a büntetés-végrehajtás feladata, melyet folyamatosan végez.
Emlékeztetett arra, hogy a szerb határszakasz után nagyon hamar a horvát szakasz lezárására is sor került, s mindkét helyen azonnal látható volt az eredmény: órákon belül megfordult a migrációs útirány. Hozzátette: eközben megindult a NATO-drót gyártása is.

Fotó: Apró Andrea - BvOP

A termelést a büntetés-végrehajtásra bízták, ez illeszkedik a kormány azon törekvéséhez, hogy lehetőség szerint önellátóak legyenek a bv intézményei, s az elítéltek termeljék meg az ellátásuk költségeit.
A miniszterelnöki főtanácsadó elmondta: a betanulás és a próbaüzem után megkezdődött a NATO-drót üzemszerű gyártása, s „megfelelő mennyiséggel rendelkezünk”. Hozzátette: „ha szükséges, az itt előállított anyagokból rövid idő alatt képesek vagyunk a román határszakasz előre kijelölt területein a telepítést végrehajtani”.

Fotó: Apró Andrea - BvOP

Csóti András a részleteket ismertetve közölte: jelenleg két műszakban folyik a termelés, műszakonként 13 elítélt dolgozik, s egy nap alatt átlagban 100 tekercs drótfonatot (1,5 kilométer) gyártanak. Szólt arról is, hogy a Márianosztrai Fegyház és Börtönben elhelyezett munkaképes elítéltek több mint 90 százaléka dolgozik az intézet vagy a Nostra Kft. munkahelyein. A büntetés-végrehajtás egyik legfőbb feladata a biztonságos őrzésen túl az elítéltek foglalkoztatása, azaz munkáltatása és oktatása. A fogvatartottak egyrészt hozzájárulnak a tartási költségekhez, másrészt családjukat is segíthetik a munkadíjukból - tette hozzá az altábornagy.

Fotó: Apró Andrea - BvOP

Fotó: Apró Andrea - BvOP

 

Fotó: Apró Andrea - BvOP

Menü

Büntetés-végrehajtási Szervezet

Toborzás

Állampusztai Országos Bv. Intézet

Bács-Kiskun Megyei Bv. Intézet

Balassagyarmati Fegyház és Börtön

Baranya Megyei Bv. Intézet

Békés Megyei Bv. Intézet

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bv. Intézet

Budapesti Fegyház és Börtön

Fiatalkorúak Bv. Intézete

Fővárosi Bv. Intézet

Győr-Moson-Sopron Megyei Bv. Intézet

Hajdú-Bihar Megyei Bv. Intézet

Heves Megyei Bv. Intézet

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bv. Intézet

Kalocsai Fegyház és Börtön

Közép-dunántúli Országos Bv. Intézet

Márianosztrai Fegyház és Börtön

Pálhalmai Országos Bv. Intézet

Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön

Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet

Sopronkőhidai Fegyház és Börtön

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bv. Intézet

Szegedi Fegyház és Börtön

Szombathelyi Országos Bv. Intézet

Tiszalöki Országos Bv. Intézet

Tolna Megyei Bv. Intézet

Tököli Országos Bv. Intézet

Váci Fegyház és Börtön

Veszprém Megyei Bv. Intézet

Zala Megyei Bv. Intézet

Büntetés-végrehajtási Szervezet Oktatási, Továbbképzési és Rehabilitációs Központja

Büntetés-végrehajtás Központi Kórház

Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet

NKE Rendészettudományi Kar Büntetés-végrehajtási Tanszék

Börtönmúzeum

TÁMOP 5.6.3 kiemelt projekt

EFOP 1.3.3. kiemelt projekt

Navigáció