1944-es börtönkitörés megemlékezése

Publikálva: 2017. március 22.

Az intézet a város önkormányzatával együttműködve március 22-én három helyszínen tartott megemlékező ünnepséget, a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtönben 1944. március 22-én kezdődött és április 6-án befejeződött, fegyveres, előre megszervezett szökéssorozat, valamint az azt követő megtorlás áldozatainak emlékére.

Idézet az ünnepi beszédből:

"A II. világháború eseményei közül mind történelmi, mind politikai jelentőségét nézve túlnőtt a város határain az a börtönkitörés, mely már 71. éve, az akkori megszálló német csapatok ellen történt.

A Sátoraljaújhelyi Törvényszéki Fogházból kiinduló, többségében antifasiszta ellenállókból, politikai foglyokból álló rabcsoport által indított, előre megszervezett szökéssorozatot – amely 1944. március 22-én kezdődött és április 6-án fejeződött be az utolsó szökevények elfogásával és rögtönítélő bíróság összehívásával – senki nem élte túl.

 Az intézet parancsnokának 1942. szeptember 1-jei hatállyal Lindenberger Lajos tartalékos hadnagyot nevezték ki. A délvidéken kialakult partizántevékenység letörésére irányuló katonai és csendőrségi intézkedések a politikai okból letartóztatott és elítélt személyek addig is magas számát erre az időszakra tovább növelték. A köztörvényes fogvatartottakat az épület földszintjére zsúfolták össze, a  különböző nemzetiségű (magyar, szerb, horvát, román, szlovák, ukrán) nő és férfi politikai foglyokat pedig az emeleti szinteken. Utóbbiak többsége kassai, pozsonyi, nagyváradi, valamint a Kárpátalja és Szerbia különböző településeire való antifasiszta ellenálló volt. 1943 őszére 423 politikai elítéltet zsúfoltak össze az objektumban, közülük kb. 160 fő a jugoszláv fegyveres ellenállás tagjaként került oda. A raboknak majdnem a fele 23 évesnél fiatalabb volt, és fiatal kora ellenére súlyos ítéletekkel (8-10 év fegyház és börtön) rendelkezett. Aggasztó fordulatot hozott a fogvatartottak számára az, hogy 1944. március 19-én megszállta Magyarországot a német hadsereg. Ez a hír a politikai elítéltek esetében egyenlő volt a halálos ítélettel, ugyanis Németországban ez idő tájt nem ismerték a politikai okból való fogvatartást. Néhány nappal később, itt Sátoraljaújhelyen is megjelent egy megszálló SS alakulat.

Fotó:Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön

Az elítéltek mindezek hatására úgy döntöttek, hogy előbbre hozzák és március 22-én a délutáni órákra időzítik a háború hírére oly régóta tervezett kitörést. Az első lépés az őrök lefegyverzése volt, az elítéltek a fegyőröktől elvették a zárkák kulcsait, kiszabadították társaikat. Annak ellenére, hogy a börtön elfoglalása rövid időt vett igénybe, mégis hamar kitudódott, és az épületet fegyvertűz alá vette a német katonaság, illetve a hozzájuk társuló magyar katonai helyőrség és a csendőrség. A blokádon keresztül mégis néhány elítéltnek sikerült megszöknie a város és a hegyek irányába. A bent maradt foglyokat, sebesülteket a csendőrök letuszkolták zárkáikból az udvarra, ahol késő estig álltak a rájuk szegeződő golyószórók előtt. Lindenberger fogházparancsnok megkísérelte a nagyobb tragédia elkerülését és kijelentette, hogy semmiféle megtorláshoz nem járul hozzá. Felettese megerősítette a parancsnok döntését."

A sátoraljaújhelyi polgármesteri hivatal anyakönyvi bejegyzése szerint a kitöréssel közvetlenül összefüggésben hatvanan hunytak el:  41-en lőtt seb, 4-en lövés, 3-an késszúrásos sérülés, 1 fő önakasztásos öngyilkosság következtében, 11-en pedig bírói ítéletet követően kötél általi halállal.

Fotó:Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön

A sátoraljaújhelyi börtönben fogvatartott politikai elítélteket a komáromi csillag erődbe vitték, ahonnan különféle haláltáborokba, főként a dachaui táborba szállították. Nagyon kevesen tértek onnan haza.

Sátoraljaújhely legszebb terén áll Kerényi Jenő szobrászművész alkotása, a "Sassal viaskodó fiú" szobra, mely szimbóluma lett az 1940-es évek ellenállási küzdelmeinek.

Fotó:Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön

Menü

Büntetés-végrehajtási Szervezet

Toborzás

Állampusztai Országos Bv. Intézet

Bács-Kiskun Megyei Bv. Intézet

Balassagyarmati Fegyház és Börtön

Baranya Megyei Bv. Intézet

Békés Megyei Bv. Intézet

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bv. Intézet

Budapesti Fegyház és Börtön

Fiatalkorúak Bv. Intézete

Fővárosi Bv. Intézet

Győr-Moson-Sopron Megyei Bv. Intézet

Hajdú-Bihar Megyei Bv. Intézet

Heves Megyei Bv. Intézet

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bv. Intézet

Kalocsai Fegyház és Börtön

Közép-dunántúli Országos Bv. Intézet

Márianosztrai Fegyház és Börtön

Pálhalmai Országos Bv. Intézet

Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön

Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet

Sopronkőhidai Fegyház és Börtön

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bv. Intézet

Szegedi Fegyház és Börtön

Szombathelyi Országos Bv. Intézet

Tiszalöki Országos Bv. Intézet

Tolna Megyei Bv. Intézet

Tököli Országos Bv. Intézet

Váci Fegyház és Börtön

Veszprém Megyei Bv. Intézet

Zala Megyei Bv. Intézet

Büntetés-végrehajtási Szervezet Oktatási, Továbbképzési és Rehabilitációs Központja

Büntetés-végrehajtás Központi Kórház

Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet

NKE Rendészettudományi Kar Büntetés-végrehajtási Tanszék

Börtönmúzeum

TÁMOP 5.6.3 kiemelt projekt

EFOP 1.3.3. kiemelt projekt

Navigáció