Bűnmegelőzési pályázat keretében nyílt kiállítás Balassagyarmaton

Publikálva: 2015. június 22.

Fogvatartotti alkotásokból nyílt kiállítás a balassagyarmati Palóc Múzeumban, melynek tárgyait bűnmegelőzési pályázat keretében különleges fafaragási eljárással készítették a fogvatartottak.

A Balassagyarmati Fegyház és Börtön bűnmegelőzési tevékenysége hosszú évekre nyúlik vissza. Rendszeres pályázati tevékenység mellett számos lehetőség nyílik a fogvatartottak számára, melyek a szabadidő hasznos eltöltésén túl reintegrációs és bűnmegelőzési célokat szolgálnak.
Idén a bűnmegelőzés körében több program is elindulhatott, így a jobb agyféltekés rajzolás, művészetpedagógiai csoport, fórum színház, fafaragó szakkör, irodalomterápia és társasjáték-terápia.

Fotó: Lelovics Zoltán

A jobb agyféltekés tevékenység elindítja a fantáziát, a kreativitást, az alkotást, ezáltal fellendíti egy csoport életét. A kreatív ember tevékeny és cselekvő, képes irányítani a saját életét, megoldást talál problémáira. A program során bebizonyosodott, hogy a bevont 10 fogvatartott képes változást elérni, változtatni látásmódján, képes a semmiből felépíteni valamit.Fotó: Lelovics Zoltán
A művészetpedagógiai csoport lényege, hogy a bevont személy valamely művészeti ág segítségével kifejezheti önmagát, gondolatait. A művészi eszközök segítségével tehát képes megvalósítania önmagát, így sokkal inkább meg tud felelni a börtön szabályainak, vagyis megtalálja helyét a normák között. Ennek során 6 célszemély tapasztalta meg az alkotás örömét, és sikerélményük újabb alkotások elkészítésére ösztönözte őket.

Fotó: Lelovics Zoltán

A fórum színház tevékenységében 8 fogvatartott vett részt, melynek során a színház eszközeivel egy darabban megpróbálták megváltoztatni kilátástalan helyzetüket, így mutatva példát a nézőknek és maguknak a szereplőknek. A pályázat ideje alatt tartott négy bűnmegelőzési előadáson több mint száz látogató volt jelen.

Fotó: Lelovics Zoltán

Az irodalomterápia során a 12 fogvatartott feladatai közé tartozott egy-egy szereppel, idézettel, szimbólummal való azonosulás, mely segítségükre volt abban, hogy jobban megismerjék önmagukat, és fejlesztésre szoruló készségeiket.

Fotó: Lelovics Zoltán

A társasjáték-terápiában 12 mentális problémával küzdő fogvatartott részére nyílt lehetőség problémamegoldó és együttműködési képességének, valamint kommunikációs készségének fejlesztésére.

Fotó: Lelovics Zoltán

A kiállítás szempontjából azonban leginkább a fafaragó szakkör volt lényeges, melynek során Egry Istvántól, a népművészet nívó díjjal elismert kiváló mesterétől sajátíthatta el hat fogvatartott a palóc áttört fafaragás fogásait, műhelytitkait. A szakkör során a fogvatartottak társak voltak egy kihaló félben lévő mesterség továbbéltetésében, a palóc kultúra örökségének ápolásában. A megszerzett ismereteket, maguk a fogvatartottak is tovább tudják majd adni. Munkájukból "a szenteknek is volt múltjuk, a bűnösöknek is kell legyen jövője" mottóval nyílt kiállítás a balassagyarmati Palóc Múzeumban.

Fotó: Lelovics Zoltán

 A kiállítás megnyitóján dr. Lengyel Ágnes múzeumigazgató, és Lencsés Zsolt, az ARTÉKA Művészetek Határok Nélkül Egyesület elnöke egyaránt méltatta a különleges alkotásokat, majd Egry István fafaragó mester szólt elismerően a résztvevő fogvatartottakkal kapcsolatos pozitív tapasztalatairól. A kiállítás július 31-ig tekinthető meg.     

Menü

Büntetés-végrehajtási Szervezet

Toborzás

Állampusztai Országos Bv. Intézet

Bács-Kiskun Megyei Bv. Intézet

Balassagyarmati Fegyház és Börtön

Baranya Megyei Bv. Intézet

Békés Megyei Bv. Intézet

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bv. Intézet

Budapesti Fegyház és Börtön

Fiatalkorúak Bv. Intézete

Fővárosi Bv. Intézet

Győr-Moson-Sopron Megyei Bv. Intézet

Hajdú-Bihar Megyei Bv. Intézet

Heves Megyei Bv. Intézet

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bv. Intézet

Kalocsai Fegyház és Börtön

Közép-dunántúli Országos Bv. Intézet

Márianosztrai Fegyház és Börtön

Pálhalmai Országos Bv. Intézet

Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön

Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet

Sopronkőhidai Fegyház és Börtön

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bv. Intézet

Szegedi Fegyház és Börtön

Szombathelyi Országos Bv. Intézet

Tiszalöki Országos Bv. Intézet

Tolna Megyei Bv. Intézet

Tököli Országos Bv. Intézet

Váci Fegyház és Börtön

Veszprém Megyei Bv. Intézet

Zala Megyei Bv. Intézet

Büntetés-végrehajtási Szervezet Oktatási, Továbbképzési és Rehabilitációs Központja

Büntetés-végrehajtás Központi Kórház

Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet

NKE Rendészettudományi Kar Büntetés-végrehajtási Tanszék

Börtönmúzeum

TÁMOP 5.6.3 kiemelt projekt

EFOP 1.3.3. kiemelt projekt

Navigáció