Energetikai korszerűsítés Veszprémben

Publikálva: 2015. november 4.

November 4-én adták át az újonnan kiépített napelemes rendszert a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben. A mintegy 106 millió forintos beruházással ősztől egy új, 120 kWp teljesítményű, napelemes rendszer termeli meg az áramfogyasztás egy részét.

Az ünnepségen Németh Éva bv. ezredes, intézetparancsnok ismertette a beruházást. Elmondta, hogy az intézet 2003-ban új épületbe költözött, így a korábbi várbörtönhöz képest hatszor akkora alapterületből adódóan az energiaköltségek jelentős mértékben megnövekedtek. Mindezek miatt indokolt volt, hogy az energiagazdálkodás jó színvonalon tartása és a költségek csökkentése érdekében új lehetőségeket, megoldásokat keressen az intézet.

 Fotó: Hauzler LászlóA 13 ezer négyzetméter alapterületű börtön éves villamosenergia-költsége 16,5 millió forint, ennek várhatóan az egynegyedét tudja megspórolni az intézmény a jövőben a beruházással. Az energetikai korszerűsítést az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a hazai központi költségvetés közösen finanszírozta.

 Fotó: Veszprém megyei Bv. IntézetAz intézetparancsnok beszéde után Gulácsi Tamás, a kivitelező cég ügyvezető igazgatója a műszaki részletekről tájékoztatta a megjelenteket. Elmondta, hogy a napelemes rendszer kiépítésekor olyan modern berendezéseket szereltek fel, amelyek megbízhatóak, és hosszú távon, több évtizeden keresztül fogják biztosítani az áramellátást.

Fotó Hauzler László

Ezt követően Csóti András, altábornagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka értékelte a pályázat megvalósítását, az intézet e területen végzett munkáját.  Elismerően szólt arról, hogy a veszprémi börtönnél mindig új célokat tűznek ki, folyamatosan megújulnak. A személyi állomány jó gazdája a korszerű, 2003 óta itt működő büntetés-végrehajtási intézetnek, és értékeiket nemcsak megőrzik, hanem tovább is fejlesztik.

 Fotó: Veszprém Megyei Bv. IntézetAz ünnepségen Szandi Györgyöt, a bv. intézet energetikai főelőadóját a projekt megvalósításában, végrehajtásában nyújtott szakmai munkájáért  főtanácsosi címmel jutalmazták. Az ünnepélyes szalagátvágás után a vendégek az intézet tetején megtekinthették az új beruházást.

Fotó: Hauzler lászló

Fotó: Veszprém Megyei Bv. Intézet

Fotó: Hauzler László

Fotó: Veszprém Megyei Bv. IntézetA Környezet és Energia Operatív Programmal (KEOP) 14 büntetés-végrehajtási intézet 21 sikeres pályázatával összesen közel 2.7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a Büntetés-végrehajtási Szervezet. A program célja a hagyományos energiahordozók felhasználásának csökkentése, a sikeres pályázatok a szervezet energiaszámláiban évente körülbelül 110 millió forint megtakarítást eredményeznek.

A magyar börtönök többsége a 19. század végén épült, ennek megfelelően az épületek energetikai szempontból is meglehetősen elavultnak számítanak. A KEOP program támogatását a hőtermelő rendszerek korszerűsítésére, kazáncserére, az épületek utólagos hőszigetelésére, a nyílászárók cseréjére, valamint a megújuló energiaforrások, nap- és geotermikus energia hasznosítására fordítja a büntetés-végrehajtás, előtérbe helyezve a környezettudatos energiagazdálkodást.

Az elmúlt években jelentős energetikai korszerűsítésen esett át a márianosztrai, tököli, pálhalmai és a sátoraljaújhelyi börtön, illetve a Büntetés-végrehajtási Szervezet Oktatási, Továbbképzési és Rehabilitációs Központja is, az utólagos hőszigetelést és a nyílászárók cseréjét követően felújították a fűtésrendszert, valamint napelemes és napkollektoros rendszereket is telepítettek az intézetek. Idén az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben, a Szegedi Fegyház és Börtönben és a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben telepítettek napelemes rendszereket, összesen 260 millió forint összértékben.

Menü

Büntetés-végrehajtási Szervezet

Toborzás

Állampusztai Országos Bv. Intézet

Bács-Kiskun Megyei Bv. Intézet

Balassagyarmati Fegyház és Börtön

Baranya Megyei Bv. Intézet

Békés Megyei Bv. Intézet

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bv. Intézet

Budapesti Fegyház és Börtön

Fiatalkorúak Bv. Intézete

Fővárosi Bv. Intézet

Győr-Moson-Sopron Megyei Bv. Intézet

Hajdú-Bihar Megyei Bv. Intézet

Heves Megyei Bv. Intézet

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bv. Intézet

Kalocsai Fegyház és Börtön

Közép-dunántúli Országos Bv. Intézet

Márianosztrai Fegyház és Börtön

Pálhalmai Országos Bv. Intézet

Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön

Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet

Sopronkőhidai Fegyház és Börtön

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bv. Intézet

Szegedi Fegyház és Börtön

Szombathelyi Országos Bv. Intézet

Tiszalöki Országos Bv. Intézet

Tolna Megyei Bv. Intézet

Tököli Országos Bv. Intézet

Váci Fegyház és Börtön

Veszprém Megyei Bv. Intézet

Zala Megyei Bv. Intézet

Büntetés-végrehajtási Szervezet Oktatási, Továbbképzési és Rehabilitációs Központja

Büntetés-végrehajtás Központi Kórház

Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet

NKE Rendészettudományi Kar Büntetés-végrehajtási Tanszék

Börtönmúzeum

TÁMOP 5.6.3 kiemelt projekt

EFOP 1.3.3. kiemelt projekt

Navigáció