Egészségügy

Tüdőgyógyászati osztály

A tüdőgyógyászati osztály 50 ággyal üzemel a kórház főépületétől külön elhelyezett pavilonban, önálló sétaudvarral rendelkezik.

Forrás: Bv. Központi Kórház Tüdőgyógyászati osztály

Járó- és fekvőbeteg ellátás egyaránt történik. A járóbeteg ellátás keretében történik az asthmás és COPD-s betegek gondozása, a nyilvántartásban levő tuberculosisos betegek ellenőrzése, a tüdőszűrés alkalmával kiemelt fogvatartottak vizsgálata, illetve akut tüdőgyógyászati megbetegedések ellátása. Fekvőbeteg ellátás keretében az akut tüdőgyógyászati kórképek ellátását, tüdődaganatos betegek kivizsgálását valamint onkológiai kezelését (Országos Korányi Intézet), a tüdőtuberculosisos betegek kivizsgálását és gyógykezelését végezzük.

Szülészet-Nőgyógyászati osztály

A Bv. Központi Kórház szülészet-nőgyógyászati osztályán 22 ágyon látjuk el a szülészeti-nőgyógyászati ellátást igénylő betegeket.

Bv. Központi Kórház Szülészet-Nőgyógyászati osztály

Az osztályon 3 szakorvos, 7 szülésznő, 5 csecsemőgondozónő, 1 védőnő, illetve hetente 1 alkalommal neonatólógus szakorvos dolgozik. Évente kb. 40-50 várandóst gondozunk,15-25 szülést vezetünk le, ill. kb. 20-40 nőgyógyászati mütétet végzünk. A lehetőségeinket meghaladó esetek gyógykezelése a progressziv ellátás szellemének megfelelően a Bp.-i I. sz Női Klinikán történik. A fekvőbetegellátás mellett elvégezzük az ország női börtöneiből érkező női fogvatartottak ambuláns szülészet-nőgyógyászati vizsgálatát, onkocytológiai szűrését.

Sebészeti osztály

A Sebészeti Osztály a kórház épületének II. emeletén helyezkedik el.
Általános sebészeti osztályként működik, mely integrálja az általános sebészeti, urológiai,  traumatológiai, ill. fül-orr-gégészeti, esetleg egyéb sebészeti profilú eseteket, kivéve nőgyógyászat melynek külön osztály áll rendelkezésre. Az osztályon belül szakmai profilok szerint nincs elkülönített ellátás, integrálaja az ambuláns sebészeti ellátásra jött pácienseket is.
Forrás: Bv. Központi Kórház Sebészet

Az részleg alapvető feladatai:

- a sebészeti ellátást igénylő betegek jogszabályoknak, szakmai szabályoknak megfelelő gondos ellátása, a kompetencia szintet meghaladó  ill. egyéb szakterületek esetén a megfelelő szintű területileg, illetve KÁNY alapján illetékes civil kórházak látják el kiszállítás vagy őrzött kihelyezések keretében
- az általános és hasi sebészeti, gastroenterológiai, proctológiai, traumatológiai és más engedélyezett profilú sebészeti szakmai feladatok elvégzése
- a szakambulanciák működtetése
- ügyeleti és készenléti szolgálat ellátása
- szakvizsgálat, konzílium biztosítása
- gyógyító, megelőző szakmai tevékenység
- műtéti tevékenység

Ágyszám és kórtermek:
- Sebészet és társszakmák:  40

Végzett műtéttípusok:

Sebészet: emésztőrendszer betegségei (gyomor, vékony- és vastagbél, epe), pajzsmirigybetegségek, jó- és rosszindulatú emlőbetegségek, visszérműtétek, sérvek, szeptikus folyamatok, amputaciók.

Traumatológia: végtag törések műtétei külső vagy belső fémrögzítések alkalmazásával, műtéti fémanyagok eltávolítása, szeptikus végtagsebészet

Proctológia: aranyerek gumigyűrűs, vagy műtéti kezelése, végbéltáji betegségek (sipoly, nyálkahártya berepedés, polypok) műtéti ellátása.

Belgyógyászati osztály

Belgyógyászati osztályt 65 férfi ágy, 9 akut női ágy, 20 krónikus belgyógyászati ágy, és 12 "fertőző" ágy alkotja. A betegeket szakképzett ápolók látják el.

Forrás: Bv. Központi Kórház Belgyógyászat

Osztályunk általános belgyógyászat, de mi látjuk el a szemészeti és a bőrgyógyászati betegeket is. Ezen kívül endoszkópiás vizsgálatokat is végzünk pl. colonoscopia, gastroscopia. Lehetőségünk van még terheléses EKG végzésére is. Az egyéb szakkonzíliumokat, ill. szakbeavatkozásokat igénylő betegek ellátását  a Budapesti Országos Intézetek  (Orsz. Kardiológia, Orsz. Onkológia, Honvéd Kh.) végzi. Igyekszünk munkánkat az orvostudomány mai állásának megfelelően a szakmai protokoll betartásával a bv-s szabályok szigorú figyelembevételével végezni.

Menü

Büntetés-végrehajtási Szervezet

Toborzás

Állampusztai Országos Bv. Intézet

Bács-Kiskun Megyei Bv. Intézet

Balassagyarmati Fegyház és Börtön

Baranya Megyei Bv. Intézet

Békés Megyei Bv. Intézet

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bv. Intézet

Budapesti Fegyház és Börtön

Fiatalkorúak Bv. Intézete

Fővárosi Bv. Intézet

Győr-Moson-Sopron Megyei Bv. Intézet

Hajdú-Bihar Megyei Bv. Intézet

Heves Megyei Bv. Intézet

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bv. Intézet

Kalocsai Fegyház és Börtön

Közép-dunántúli Országos Bv. Intézet

Márianosztrai Fegyház és Börtön

Pálhalmai Országos Bv. Intézet

Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön

Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet

Sopronkőhidai Fegyház és Börtön

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bv. Intézet

Szegedi Fegyház és Börtön

Szombathelyi Országos Bv. Intézet

Tiszalöki Országos Bv. Intézet

Tolna Megyei Bv. Intézet

Tököli Országos Bv. Intézet

Váci Fegyház és Börtön

Veszprém Megyei Bv. Intézet

Zala Megyei Bv. Intézet

Büntetés-végrehajtási Szervezet Oktatási, Továbbképzési és Rehabilitációs Központja

Büntetés-végrehajtás Központi Kórház

Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet

NKE Rendészettudományi Kar Büntetés-végrehajtási Tanszék

Börtönmúzeum

TÁMOP 5.6.3 kiemelt projekt

EFOP 1.3.3. kiemelt projekt

Navigáció