Nóniusz regionális tenyészszemle Állampusztán, negyedszer

Publikálva: 2017. szeptember 22.

39 ló állt a Nóniusz Egyesület bírálóbizottsága előtt szeptember 16-án a IV. Regionális Nóniusz Tenyészszemlén.

Állampusztai OBVI

Változó időjárási viszonyok mellett az Állampusztai Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft. állampusztai lovászatában megrendezett tenyészszemlén 1 mén, 18 kanca és 20 csikó állt a bírálók elé. Az állatokat több kategóriában zsűrizték, kor és nem szerint is. Szigorú szabályok szerint, a fajtára jellemző tulajdonságok, adottságok kerültek górcső alá. A Nóniusz Lótenyésztő Országos Egyesület által küldött bírálók Bartók László, Győri Zsolt, ifj. Barna Gergely és Ibrányi András voltak. A bizottság meghatározott szempontok – magasság, fejforma, láb, szín, mozgás, stb. – alapján pontozta az állatokat. A szemle célja, hogy a megtekintett állományból kiválasszák bírálati osztályonként a helyezetteket, egy egységes szempont rendszer alapján. A bírált egyedek értékelését bírálati lapon rögzítik. A bírálati eredmény segíti a tenyészállatok kiválasztását és ezzel hozzájárul a még eredményesebb tenyésztéshez. A KFT. törzstenyészete az ország 3. legnagyobb nóniusz tenyészete, a hortobágyi és a mezőhegyesi után.
A Kft. hosszú távú tervei között szerepel olyan állomány kialakítása, mely a helyi igények mellett a fogatsportban,illetve rendőrségi és büntetés-végrehajtási szolgálati feladatokra egyaránt felhasználható lenne.

Állampusztai OBVI

A 2017-ben született csikók közül a legígéretesebb kanca: Hattyú csikója, Daru, a legígéretesebb méncsikók: Zita csikója, Dallam és Vénusz csikója, Dalia.
A 2015. évi kanca csikók közül a legeredményesebb Büszke lett.
A 3-10 év közötti tenyészkancák közül 1. helyezett lett Sugovica, 2. helyezett lett Vándor, és külön díjat kapott Zsuzsi.
2011-ben adták át a felújított, modern istállót és a hozzá kapcsolódó csikószállásokat. Az állatok egy kb. 25 hektáros, villanypásztorral határolt területen szabadon mozognak, legelnek. Ezen körülmények az őshonos magyar nóniusz fajta tenyésztéséhez méltó helyszínt biztosítanak, lehetőséget adva arra, hogy e nemes fajta génállományának megőrzésében részt vállaljanak.
Általánosan 80 állat gondozása folyik a telepen, ebből 20-22 tenyészkanca, akik után 14-15 csikó születik, így az utánpótlás megfelelően biztosított. A felnőtt állatok – mintegy 25 ló – a tenyésztésben, az állattartó telepek ellátásában vesz részt. Az állomány szinten tartása érdekében a megszületett csikók számának megfelelő értékesítés a cél, ez 15-20 állat évente.
A lovászat az év során folyamatosan biztosítja a fogvatartotti munkáltatást, 10-15 fő számára. Az elítéltek végzik az állatok teljeskörű gondozását, takarítását, a takarmányozását, valamint a lovak tenyésztésével és betanításával kapcsolatos teendőket.
A lovak számára a takarmány (a zab, a széna és a szalma) megtermelése teljes mértékben a gazdaságban zajlik. A tömegtakarmány alapot A 25 hektáros területen lelegelt fű adja.
A fogvatartottak egész évi munkáltatása mellett az állattartó telepek ellátása és az anyagmozgatásban való részvétel is a feladata az itt dolgozóknak. A génmegőrzés és a magyar nóniusz tenyésztésben betöltött fontos szerep adja az alapot a gazdaság lóállományának.

Állampusztai OBVI

Menü

Büntetés-végrehajtási Szervezet

Toborzás

Állampusztai Országos Bv. Intézet

Bács-Kiskun Megyei Bv. Intézet

Balassagyarmati Fegyház és Börtön

Baranya Megyei Bv. Intézet

Békés Megyei Bv. Intézet

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bv. Intézet

Budapesti Fegyház és Börtön

Fiatalkorúak Bv. Intézete

Fővárosi Bv. Intézet

Győr-Moson-Sopron Megyei Bv. Intézet

Hajdú-Bihar Megyei Bv. Intézet

Heves Megyei Bv. Intézet

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bv. Intézet

Kalocsai Fegyház és Börtön

Közép-dunántúli Országos Bv. Intézet

Márianosztrai Fegyház és Börtön

Pálhalmai Országos Bv. Intézet

Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön

Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet

Sopronkőhidai Fegyház és Börtön

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bv. Intézet

Szegedi Fegyház és Börtön

Szombathelyi Országos Bv. Intézet

Tiszalöki Országos Bv. Intézet

Tolna Megyei Bv. Intézet

Tököli Országos Bv. Intézet

Váci Fegyház és Börtön

Veszprém Megyei Bv. Intézet

Zala Megyei Bv. Intézet

Büntetés-végrehajtási Szervezet Oktatási, Továbbképzési és Rehabilitációs Központja

Büntetés-végrehajtás Központi Kórház

Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet

NKE Rendészettudományi Kar Büntetés-végrehajtási Tanszék

Börtönmúzeum

TÁMOP 5.6.3 kiemelt projekt

EFOP 1.3.3. kiemelt projekt

Navigáció