Régiós börtönszínházi találkozó Tiszalökön

Publikálva: 2018. június 1.

A Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézet adott otthont a III. Országos Börtönszínházi Találkozó regionális döntőjének június első napján.

Az immáron harmadik alkalommal megrendezésre kerülő seregszemle regionális döntőit 4 helyszínen tartják meg. A Tiszalöki, a Szombathelyi, és a Fővárosi Bv. Intézet mellett a Budapesti Fegyház és Börtön ad otthont a színjátszó csoportoknak. A megmérettetésre összesen 16 intézet jelentkezett. Az amatőr színjátszó körök által bemutatott előadások közül a zsűri által legjobbnak ítélt képviselheti a régióját a döntőben, amit augusztusban rendeznek meg a budapesti József Attila Színházban.

A zsűrit Szokolai Brigitta dramaturg, rendező, Quintus Konrád színész, rendező valamint, Draxler Ferenc bv. alezredes, a BVOP Fogvatartási Ügyek Szolgálatának kiemelt főreferense alkották. Az eredményhirdetést megelőzően értékelték az előadásokat, kiemelték a játszók egyéni teljesítményeit és a megjelenítés komplexitását.

Fotó: Tiszalöki Országos Bv. Intézet

A régiós versenyt a tiszalöki intézet Tiszavirág Társulata nyerte meg, amellyel továbbjutott a döntőbe. Előadásukat Csehov nyomán mutatták be, a Három Nővér Tiszalökön címmel. A klasszikus négyfelvonásos dráma parodizált változatában szerepet kaptak a mindennapi börtönéletre jellemző utalások, kifejezések, szlengek. Felkészülésük során a díszlet és a jelmezek elkészítésére éppolyan hangsúlyt fektettek, mint a szöveg memorizálására vagy a mozgásra.

Fotó: Tiszalöki Országos Bv. Intézet

A versenyen részt vett a Borsod- Abaúj- Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet, akik a Kassák Lajos: A ló meghal, a madarak kirepülnek című szabad versét állították színpadra. A magyar irodalmi avantgard egyik legismertebb költeménye nagy hatást gyakorolt a nézőkre, a komoly témaválasztással, a nagyfokú egyéni teljesítménnyel és a rendhagyó színpadképpel.

Fotó: Tiszalöki Országos Bv. Intézet

A Szabolcs- Szatmár- Bereg Megyei Bv. Intézet a Kevély Kerekit állította színpadra. A kiváló egyéni alakításokkal megelevenedtek a karakterek, megjelent a tanulság, a negatív és a pozitív hős figurája, amellyel biztosították a jó hangulatot.

Fotó: Tiszalöki Országos Bv. Intézet A Hajdú- Bihar Megyei Bv. Intézet Kéri Ferenc a Helén, s a tehén, avagy gyalog, mint Balogh című népi komédiájával nevetette meg a közönséget. Az ismert mű nagy sikert aratott, a félreértésekből adódó szituációk életszerűek és mulatságosak voltak.

Menü

Büntetés-végrehajtási Szervezet

Toborzás

Állampusztai Országos Bv. Intézet

Bács-Kiskun Megyei Bv. Intézet

Balassagyarmati Fegyház és Börtön

Baranya Megyei Bv. Intézet

Békés Megyei Bv. Intézet

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bv. Intézet

Budapesti Fegyház és Börtön

Fiatalkorúak Bv. Intézete

Fővárosi Bv. Intézet

Győr-Moson-Sopron Megyei Bv. Intézet

Hajdú-Bihar Megyei Bv. Intézet

Heves Megyei Bv. Intézet

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bv. Intézet

Kalocsai Fegyház és Börtön

Közép-dunántúli Országos Bv. Intézet

Márianosztrai Fegyház és Börtön

Pálhalmai Országos Bv. Intézet

Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön

Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet

Sopronkőhidai Fegyház és Börtön

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bv. Intézet

Szegedi Fegyház és Börtön

Szombathelyi Országos Bv. Intézet

Tiszalöki Országos Bv. Intézet

Tolna Megyei Bv. Intézet

Tököli Országos Bv. Intézet

Váci Fegyház és Börtön

Veszprém Megyei Bv. Intézet

Zala Megyei Bv. Intézet

Büntetés-végrehajtási Szervezet Oktatási, Továbbképzési és Rehabilitációs Központja

Büntetés-végrehajtás Központi Kórház

Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet

NKE Rendészettudományi Kar Büntetés-végrehajtási Tanszék

Börtönmúzeum

TÁMOP 5.6.3 kiemelt projekt

EFOP 1.3.3. kiemelt projekt

Navigáció